Živite li u malom stanu, a želite da se doima prostranijim, trebali biste pokušati s pravilnom upotrebom nijansi boja. Postoje mnogobrojni trikovi koji se koriste kako bi vizuelno povećali, smanjili ili napravili prostoriju ugodnijom.

mali Stan f

Kako bi soba izgledala veće potrebno je koristiti hladnije boje. Svi zidovi, odnosno površine bi trebali biti ofarbani u istu boju, s malim nijansiranjima. Strop ćete vizuelno povisiti koristite li nešto svjetliju nijansu iste boje pri vrhu zidova. Naravno prelaz ne smije biti vidljiv.

mali Stan 1

Tepih neka bude tamniji, zidovi svjetliji. Također svi predmeti i namještaj u prostoriji bi trebali biti tamniji ukoliko su niže postavljeni. Ono što visi po zidovima mora biti svijetlo i prozračno. To ne znači nužno da morate birati svijetle boje. Najvažnije je pravilno ih uskladiti. Boja može biti i tamno plava, smeđa ili crvena.

mali Stan 3

Namještaj uskladite s bojom zidova. Što manje boja koristite pri uređenju, prostorija će se doimati većom.

mali Stan 2

Imate li prostran, ali hladan dom trebali biste koristiti toplije i pastelne boje. Sunčano žuta je idealna za vas. Ipak, bitno je uvijek održati ravnotežu, te koristite li boje poput narandžaste ili crvene, strop ostavite neutralan (najbolje bijel).