Male sobe su realnost za većinu nas. Međutim, ako živite u malom prostoru ne znači da se morate osjećati skučeno. Evo osam načina da učinite da mala soba izgleda veća.

malasoba

 

Koristite veliki namještaj, ali ga koristite u manjim količinama

Ljudi uvijek pokušavaju nagurati mnogo sitnog namještaja u male sobe, ali da bi mala soba izgledala veća, najbolje je koristiti nekoliko većih komada namještaja. Naprimjer, u maloj dnevnoj sobi, umjesto da pokušavate staviti sofu, stolice, otoman, stolić za kafu i stolice, pokušajte koristiti sofu normalne veličine, veliki otoman koji služi i kao stolić za kafu, a možda i kao stolica. Ako imate prostora, možete čak ubaciti i veliki ormar za pohranu (zatvoreno skladište će izgledati manje pretrpano od otvorenog spremišta). Riješite se viška sitnih komada i umjesto toga uključite samo ono što vam je potrebno.

malasoba1

 

Mudro koristite namještaj

Osim korištenja manjeg broja, ali većih komada namještaja, treba uzeti u obzir još nekoliko stvari.

  • Pokušajte ubaciti barem jedan ili dva komada iste boje kao što su zidovi. Namještaj će se uklopiti, čineći prostoriju većom.
  • Velika tapacirana sjedala izgledaju lakše i stvaraju osjećaj prostora kada su na podignutim nogama. Izbjegavajte sve što je previše kutijasto.
  • Stakleni (ili akrilni) namještaj kao što su prozirne stolice zauzimaju negativan prostor, čineći sobe manje natrpanim.

malasoba2

 

Uklonite nered

Nered je veliki "ne-ne" u malim sobama. Pobrinite se da sve ima svoje mjesto i da sve zapravo ostane na svom mjestu. Držite male predmete, kao što su daljinski upravljači, u korpama ili kutijama, izbjegavajte pretjeranu dodatnu opremu i ne dozvolite stvarima poput novina i knjiga da leže na stolovima. U malom prostoru čak i najmanja količina nereda utječe na cjelokupni izgled prostorije.

malasoba3

 

Koristite svijetle boje i tkanine

Boja je uvijek divna, ali ako želite da mala soba izgleda veće, koristite svijetle boje. Pastelne, svijetle neutralne i nijanse bijele najbolje su za stvaranje osjećaja otvorenosti i prozračnosti. Također se držite podalje od teških tkanina poput somota i vune i držite se onih laganih (pamuk, lan, itd.)

malasoba4

 

Maksimizirajte prirodno svjetlo

Dobro osvjetljenje može biti najvažniji element u svakoj prostoriji, a prirodno osvjetljenje je uvijek najbolje. Nema ga u svakoj sobi, pa učinite sve što možete da maksimalno iskoristite ono što imate.

malasoba5

Okačite zavjese izvan okvira prozora tako da kada su zavjese otvorene, nijedan prozor nije pokriven; održavajte sve prozore svijetlim (i u boji i tkanini); i ako je moguće, okačite ogledalo na zid preko puta mjesta gde je prozor. Prirodno svjetlo će se reflektirati, čineći prostoriju većom i svjetlijom.

 

Strateški koristite ogledala 

Ogledala su odlična za reflektiranje svjetlosti i stvaranje iluzije većeg prostora. Postavljanje velikog ogledala blizu ili preko puta prozora je uvijek efikasno. Druga tehnika je da odaberete fokusnu tačku, a zatim nagnete ogledalo ili dva prema njoj. To će stvoriti iluziju dubine. Iako niz malih ogledala izgleda sjajno, općenito govoreći, bolje je koristiti velika ogledala kada pokušavate da mala soba izgleda veća.

malasoba6

 

Zaboravite na ukrase

U maloj prostoriji izbjegavajte korištenje namještaja i asesoara sa resama, volanima i drugim nepotrebnim ukrasnim detaljima. Paneli trebaju biti jednostavni, bez raskošnih poveza, jastuci ne bi trebali imati resice koje vise sa njih, a tkanine trebaju biti glatke bez ikakvih dodatnih teksturnih detalja.

malasoba7

 

Objesite umjetnine sa širokim okvirima i pasparturom

Slično kao i kod namještaja, bolje je koristiti manje, ali veće umjetnine. Koristite umjetnička djela da stvorite fokus u prostoriji i stavite manje komade u veće okvire. Fotografije koje se prikazuju u velikim okvirima sa širokim pasparturom stvaraju osjećaj većeg prostora. Galerija na zidovima je i dalje opcija, ali umjesto da koristite mnogo malih komada grupisanih zajedno, koristite manje komada sa širim paspaturom. Učinak će biti isti, ali će se u biti manje gužve.

malasoba8

Najvažnija stvar koju treba zapamtiti je da stavljate samo komade koje zaista volite. Ne pokušavajte da ispunite malu sobu stvarima za koje mislite da biste trebali imati. Analizirajte svoj životni stil i uključite samo ono što vam je potrebno i zbog čega se osjećate dobro.