Život u malom domu od vas može učiniti organizacijskog stručnjaka. Zašto? Budući da u svom malom prostoru imate malo kvadrata za kretanje, morate biti pametni s prostorom koji imate i morate biti pametni s vrstom skladištenja koje koristite.

 malistanenterijer1

Ako živite u malom prostoru ili ste se upravo uselili u manji stan, želite osigurati da vaš prostor bude uredan i da ne bude pretrpan stvarima i izgleda poput nereda. Razlika između pretrpanog, klaustrofobičnog doma i urednog, prozračnog je sljedeća: Pametna rješenja za odlaganje stvari.

Prvo rješenje pametnog odlaganja stvari su ugrađeni uređaji dizajnirani za posebne potrebe. Prilagođene police igraju veliku ulogu u domu, posebno ormarići ili police koje možete izgraditi oko kreveta ili duž dnevnog boravka.

Provjerite koliko imate prostora za ugradbene ormare s kojima ćete dobiti na prostoru. Ugradbene ormare možete imati u kuhinji ili u sobi/dnevnom boravku jer će oni vizuelno otvoriti prostor i prostor će izgledati puno veće.

Ne zaboravite na svjetlost koja je malom domu prijeko potrebna.

Isto tako s otvorenim ormarom/poličarom možete razdijeliti prostor ako vam smeta otvoren izgled prostora i ako vam se dnevni i kuhinja nalaze u istoj prostoriji.

Nemojte raditi greške s kojima nemate mjesta za odlaganje stvari

Gubite prostor, a ne shvatate? Općenito najbolji proizvodi za skladištenje su oni koji se savršeno uklapaju u prostor koji nastanjuju, jer troše manje prostora. Korisno je zapamtiti da pravougaoni oblici također troše manje prostora. Mnogo širokih, okruglih zdjela i korpi može vrlo brzo napraviti puno neiskorištenog prostora.

malistanenterijer2

 

Razmislite o ograničavanju

Ograničite sebe i svoj dom na samo nekoliko vrsta staklenki/Tupperware/zdjelica i slično. Održavanje ujednačenih predmeta i alata po veličini i obliku ne samo da ćete tako dobiti više prostora, već će i vaš prostor ljepše izgledati.

malistanenterijer3

 

Koristite se ormarićima koji odgovaraju vašim potrebama

Prije kupovine poličara ili ormara dobro je procijeniti koliko stvari imate tako da kada idete u kupovinu određenih stvari znate s čim raspolažete.

malistanenterijer4

Prvo procijenite koliko vam treba prostora za odlaganje stvari i gdje ćete smjestiti novi poličar ili ormar tako da bi vam zauzimao što manje mjesta, ali da u njemu imate dovoljno mjesta za vaše stvari.