Uživanje u životu u garsonijeri zahtijeva dobru organizaciju i iskorištavanje prostora na najbolji mogući način. Kako biste maksimalno iskoristili svaki kvadratni centimetar, nudimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći u organizaciji garsonijere i stvaranju funkcionalnog i udobnog prostora.

garsonijera1

Planiranje prije svega: Prije nego što započnete s organizacijom, napravite plan. Razmotrite svoje potrebe, prioritetne prostorije i raspored namještaja. Ovo će vam pomoći da vizualizirate prostor i planirate njegovu organizaciju.

Odabir multifunkcionalnog namještaja: Izaberite namještaj koji ima više funkcija. Naprimjer, krevet s ladicama ispod ili kauč koji se može pretvoriti u krevet. Tako ćete imati više prostora za pohranu i istovremeno iskoristiti namještaj na više načina.

garsonijera4

Odlaganje stvari na visini: Iskoristite prostor na visini, poput zidova, vrata i ormara. Instalirajte police ili vješalice na zidovima kako biste odložili stvari poput knjiga, ukrasa i posuđa. Također možete koristiti viseće organizatore za cipele na unutrašnjoj strani vrata ili iza ormara.

Kutije za odlaganje i organizatori: Kutije za pohranu su odličan način da organizujete sitnice poput odjeće, papira ili elektronike. Koristite ih ispod kreveta, u ormarima ili na policama kako biste maksimalno iskoristili prostor. Dodatno, koristite organizatore za ladice kako biste razvrstali sitne predmete i održavali urednost.

Ogledala za vizuelnu ekspanziju: Postavljanje ogledala na strategijska mjesta može stvoriti iluziju većeg prostora. Ogledala će reflektirati svjetlost i stvoriti dubinu, čineći prostor otvorenijim i prostranijim.

garsonijera3

Skladištenje ispod stepenica: Ako imate stepenice u garsonijeri, iskoristite prostor ispod njih za odlaganje. Možete postaviti ladice, police ili čak ugraditi ormarić koji će biti skriven ispod stepenica. To je pametan način da iskoristite inače neiskorišten prostor.

Viseći zidni stolovi: Ako vam nedostaje prostor za trpezariju ili radni stol, razmislite o postavljanju visećeg zidnog stola. Ovi sklopivi stolovi mogu se preklopiti kad nisu u upotrebi i osloboditi prostor za druge aktivnosti.

Korištenje svjetlosti i svijetlih boja: Upotreba svjetlosti može stvoriti osjećaj prostranosti u garsonijeri. Osigurajte dovoljno prirodne svjetlosti kroz prozore i koristite osvjetljenje kako biste osvijetlili sve uglove prostora. Također, birajte svijetle boje zidova i namještaja kako bi prostor izgledao prozračno i otvoreno.

garsonijera2

Uklonite nepotrebne stvari: Redovno pregledajte svoj prostor i uklonite stvari koje više ne koristite. Čišćenje od nepotrebnih predmeta oslobađa prostor i olakšava organizaciju.

Kreativnost u dekorisanju: Iako je organizacija ključna, ne zaboravite na estetiku. Budite kreativni u dekorisanju prostora kako biste mu dali karakter i toplinu. Koristite zidne slike, biljke i ukrase da stvorite ugodnu atmosferu.

Ukratko, dobra organizacija u garsonijeri zahtijeva planiranje, kreativnost i korištenje multifunkcionalnog namještaja i prostora za odlaganje. Slijedeći ove savjete, možete stvoriti funkcionalan, udoban i dobro organizovan prostor, čak i u ograničenom prostoru garsonijere.