Grupa studenata Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu prepoznala je niz kritičnih tačaka u gradu - lokacija koje su zanemarivane duži vremenski period i predstavljaju svojevrsno ruglo grada. Ukazavši na njih, nastao je konkurs za radove, kako bi se ta mjesta, uz minimalna ulaganja, mogla oplemeniti.

..................................................................................





"Degradiran prostor je nešto na šta građanin kao korisnik može da ne reaguje i da se pravi da ne primjećuje, ali neko ko se bavi arhitekturom, izučavanjem prostora i njegove strukture ne bi smio dopustiti postojanje tačaka u gradu od kojih okreće glavu, bez da pokuša nešto da napravi", smatraju u Asocijaciji studenata arhitekture.

Njihov projekt "Urbana akupunktura Sarajeva" realiziran je uz podršku Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Općine Centar Sarajevo te Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Jedna od najkritičnijih tačaka na koju ukazuju studenti je upravo njihov 'drugi dom' - Arhitektonski fakultet u Sarajevu.

U kratkom filmu koji su studenti snimili, prikazano je propadanje zgrade fakulteta i mobilijara unutar nje, kao posljedica neadekvatnog održavanja zgrade.

"Iz tog razloga možda postaje besmisleno tražiti druge kritične tačke i analizirati zašto su takve, kada je samo mjesto rađanja arhitekture možda i srž problema" - kažu u svom saopćenju studenti arhitekture.

Video možete pogledati ovdje.


Izvor


www.radiosarajevo.ba