USAID-ov projekat Solarna energija kao budućnost održivog razvoja koji implementira mikrokreditna fondacija Partner u Sarajevu je održao multimedijalnu izložbu i promociju rezultata projekta kao i prednosti korištenja solarne energije u BiH.

........................................................................................................

Projekt ima za cilj povećanja korištenja solarnih kolektora kao i drugih alternativnih izvora energije u BiH. Ukupna vrijednost projekta je oko 1.250.000 američkih dolara i finansira ga USAID-a pri čemu je učešće Partnera oko 220.000 dolara.

 

Proizvodnja

Kako je za Oslobođenje kazala Selma Jahić, direktor sektora za kredite u MKF Partner, projekt je počeo prije tri godine.

"Tada nismo mogli ni zamisliti da ćemo uspjeti uspostaviti domaću proizvodnju solarnih kolektora u BiH.

Međutim, napravili smo taj pionirski korak u pokretanju domaće proizvodnje solarnih kolektora i razvijanju svijesti o korištenju solarne energije. U okviru kreditne linije koja je namijenjena za nabavku solarnih kolektora, Partner je do sada plasirao preko 60 kredita u ukupnom iznosu preko 400.000 KM. Također, obučili smo 20 firmi sa područja cijele BiH da samostalno mogu da se bave proizvodnjom solarnih kolektora", kazala je Jahić.

 

Nova industrija

Direktor Ureda za ekonomski razvoj pri Misiji USAID-a Thomas Rojas kazao je da oni podržavaju programe koji će pomoći BiH da postigne čistiju proizvodnju.

"U ovom projektu učestvuje 20 preduzeća koje su pioniri u proizvodnji solarnih panela u BiH. Riječ je o porodičnim firmama koje zapošljavaju nekoliko radnika. Nadamo se da će uz našu podršku oni stvoriti potpuno novu granu industrije u ovoj zemlji i stvoriti dodatna radna mjesta", kazao je Rojas dodajući da je u sklopu projekta instalirano više od 300 solarnih kolektora u BiH.