Rušenjem stare Bešlagića kuće u Gornjoj mahali, Žepče je ovih dana ostalo bez simbola stare bosanske čaršije. Objekt je bio u veoma lošem stanju, pa je zbog eventualnog urušavanja nadležna općinska inspekcija donijela odluku da se kuća sruši.

Nasljednici nisu bili u mogućnosti da je obnove, ali su bili voljni da je ustupe kao nacionalni spomenik državi.

Prema riječima jednog od vlasnika, Zijaha Maličbegovića, državnim institucijama nudili su da pomognu u obnovi objekata kako bi se očuvalo preostalo rijetko historijsko blago u Žepču, ali nisu naišli na razumijevanje.

Porodice koje su naslijedile objekt odluku Općine o rušenju teško su prihvatile s obzirom na stoljetnu porodičnu tradiciju. Ta je odluka donesena još prije pola godina.

- Svi koji su mogli i trebali nešto učiniti da se objekt konzervira i stavi pod zaštitu, ostali su nijemi. Vlasnici su pokušali svojim sredstvima nešto obnoviti, ali je to bilo nedovoljno da se odluka o rušenju prolongira - kaže Maličbegović.

Kuća Bešlagića bila je stara više od 200 godina i bila je posljednji primjer bosanske muslimanske kuće koje su do Drugog svjetskog rata činile staru žepačku čaršiju.

U kući se živjelo do prije 20 godina i izrodilo se pet generacija Bešlagića. Pripadala je žepačkom trgovcu Alji Sarošu, a posljednji put je obnovljena prije 84 godine.  Uz nju je bilo vezano dosta porodičnih i čaršijskih anegdota.