Sarajevska kompanija Grizelj danas će u Sarajevu instalirati prvi dezinfekcioni tunel u cilju efikasne borbe sa pandemijom koronavirusa.

"Danas će se ispred zgrade Parlamenta BiH instalirati pvi dezinfekcioni tunel tip DT 1, namjenjen za dezinfekciju radnog osoblja i obuće posjetioca. Naša preporuka je da se instaliraju dva dezinfekciona tunela DT 2 kako bi se vršila dezinekcija kod ulaska i izlaska. Dimenzija tunela je 3 - 4 x 1 x 2,5 metara sa opremom za zamagljivanje, visokotlačnom pumpom, spremnikom za dezinfincijense od 15 dizni i interna visokotlačnom instalacijom. Potrošnja za efikasnu dezinfekciju je 30 lit./sat.", kazao je direktor kompanije, Tomislav Grizelj.

Vrijeme instaliranja jednog ovakvog tunela je 24 sata.

Ovakvi dezinfekcioni tuneli mogu se montirati na ulazu u stambene zgrade, ustanove, bolnice i sve ostale objekte.

"Naša kompanija će obezbijediti svu potrebnu opremu i Antivirin, a na kriznim štabovima je odluka gdje bi se on mogao još postaviti", kazao je Grizelj.

Podsjećamo, kompanija Grizelj proizvela je i Antivirin, tačnije sredstvo na bazi vodonik-peroksida i jona srebra koje efikasno napada viruse grupe korona.

2013. godine Ministarstvo zdravstva FBiH im je dalo odobrenje da se sredstvo pusti u promet, i dostupno je na našem tržištu.