Drvenu kuću koju je napravio prije dvije godine, Brčak Njegoš Kaladžija poklonio je planinarima koji pohode Prenj u Bosni i Hercegovini. Postavio ju je na Tisovici, odakle se pruža divan pogled na vrhove ove hercegovačke planine, a ideju za lokaciju dao mu je Jablaničan Dženad Džino čije fotografije Prenja su obišle cijeli svijet.

prenj2

- Kućice pravim iz hobija. Imam mašine pa se u slobodno vrijeme bavim izradom drvenih kućica. Također sam veliki zaljubljenik u prirodu i svaki slobodan vikend provodim na nekoj od bh. planina. Drago mi je da baš djelo mojih ruku krasi jednu od naših ljepotica - kaže nam Kaladžija.

Fotografije Dženada Džine

Istakao je kako je dugo tražio idealno mjesto za kuću te je to pronašao zahvaljujući fotografijama Prenja Dženada Džine.

prenj3

prenj4

- Kada sam vidio fotografije Prenja koje je Džino objavio, odmah sam ga kontaktirao. Upoznali smo se i nekoliko puta čak i planinarili te smo tokom tih pohoda pronašli idealno mjesto za kuću, odnosno da se ona uklopi u prirodu. Kada smo ga konačno pronašli, uzeo sam godišnji i završili smo posao - navodi Kaladžija te dodaje da je kuća postala ukras Prenja.

Bit će još drvenih kuća

Istakao je da je zaista postala atrakcija za cijelu Bosnu i Hercegovinu te nam kazao da će biti još drvenih kuća koje će krasiti i druge bh. planine.

prenj6

prenj7

prenj8

- Imam namjeru još kuća da napravim i, naravno, poklonim našim građanima koji će uživati u njoj tokom boravka u prirodi - govori Kaladžija.

Kaladžija nam je kazao kako se boravak u drvenoj kući ne naplaćuje.

- Jedina obaveza posjetilaca jeste da drvenu kuću na Tisovici održavaju i čuvaju kako bi svi mogli u njoj uživati - ističe Kaladžija.

prenj5