Svjetlana Jevrić je mlada umjetnica iz Sarajeva, koja se bavi umjetničkom fotografijom unazad nekoliko godina. Svoje fotografije deklariše kao 'Street Art', a preferira crno-bijelu tehniku.

..................................................................................................................................................................

Za internet magazin Enterijer.ba, Svjetlana govori o saradnji sa galerijom Bela Vida i o svojim budućim planovima.

 

Svjetlana, kako je sve počelo? Kada ste odlučili da se počnete baviti fotografijom?

Mislim da je ljubav ka fotografiji postojala oduvijek, ali se tek prije nekoliko godina javila (znati)želja da se fotografiji posvetim ozbiljnije. Isprva je to bio samo hobi, u kojem sam mnogo uživala. Vremenom sam upoznala mnogo ljudi koji imaju ista interesovanja kao i ja, što je bila smjernica, na neki način, da počnem doživljavati fotografiju kao potencijalnu profesiju.

 

To novo saznanje, kamo Vas je odvelo?

Odvelo me je na početni kurs fotografije. Tu sam naučila osnove neophodne za moj budući rad i prvi put izložila svoje radove. Nakon toga uslijedio je i napredni kurs, koji sam završila ove godine.

 

Planirate svoje radove izložiti u okviru Bela Vida Design Week – a, ali to nije jedina planirana izložba, zar ne?

U okviru Bela Vida Design Week – a planiram da izložim svoj opus Street Art fotografija, u crno – bijeloj tehnici. Na toj izložbi bit će predstavljene i fotografije u boji koje su nastale u periodu trajanja Bela Vidine izložbe „Fukushima – zabranjen pristup". Također, planirana je još jedna izložba ove godine u suradnji sa studijem u kojem sam pohađala kurseve.

 

Kada govorimo o Bela Vidi i o Vašoj saradnji, šta nam možete reći o konceptu Bela Vide i šta on za Vas znači?

Prije svega, Bela Vida za mene kao mladu umjetnicu, znači mogućnost afirmacije u onom čim se bavim. Bela Vida nudi mladim umjetnicima priliku da izlože svoje radove, da ostvare interakciju sa publikom, te da se na taj način izbore za svoje mjesto na kulturnoj sceni. Suradnja sa Bela Vidom i divnim ljudima koji je čine, meni je mnogo pomogla. Njihova pozitivna energija i vjera u mlade i talentovane ljude je neprocjenjiva podrška svim mladima, koji osim volje i truda nemaju ništa više da ulože u svoju budućnost.

 

Da li Vaše fotografije na neki način podržavaju slogan Bela Vide „...jer život je lijep"?

Podržavaju u svakom pogledu. Moje fotografije su spontane i žive. One za razliku od studijskih fotografija pričaju priču o životu nekih meni nepoznatih, a ipak bliskih ljudi. Ovjekovječuju trenutke, nama tako bliske. One trenutke sreće i tuge po kojima poznajemo čovječnost. Sve što je istinsko i životno je lijepo.

 

Na kraju, koji su Vaši planovi za budućnost? Koji je krajnji cilj kojem težite?

Planovi su mi da svoje fotografije šaljem na lokalne i internacionalne konkurse, te da moje fotografije budu objavljene u stručnim magazinima. Želja mi je da budem fotografkinja i da se bavim istraživačkim novinarstom u jednoj od megalomanskih kompanija, poput National Geographic – a.

Želimo Vam puno sreće u budućem radu i nadamo se da je Vaša izložba u okviru Bela Vida Design Week – a prva stepenica ka ostvarenju Vaših snova.