Ne znate šta ove godine pokloniti voljenoj osobi za praznike? Šta kažete na besplatnu kuću u šarmantnom selu na Siciliji?

Želeći se pridružiti trendu malih italijanskih gradova koji svoje prazne kuće nude po apsurdno niskim cijenama - obično u visini jednog dolara - Cammarata je otišla jedan korak dalje od svojih susjeda nudeći desetine domova besplatno. Razlog? Pokušaj borbe protiv urbanizacije u Italiji, jer mlađe generacije napuštaju sela svojih predaka i idu u velike gradove. 

U blizini Palerma

Cammarata, smještena samo 40 kilometara jugoistočno od Palerma, pretrpjela je velike poteškoće, a stotine njenih istorijskih kamenih domova propadaju posljednjih godina.

"Teško mi je gledati ovaj prekrasni stari istorijski centar kako zjapi prazan i propada. Boli me", rekao je gradonačelnik Cammarata, Vincenzo Giambrone u intervjuu za CNN Travel. Posljednjih nekoliko godina proveo je uveravajući vlasnike kuća koji su otišli u grad, da barem poklone pridošlicama svoja imanja, umjesto da ih ostave da u potpunosti propadnu. 

Desetine kuća na tržištu

Desetine kuća koje se nalaze na tržištu u sklopu ovog projekta mogu se prodati i Italijanima i strancima, ali postoji nekoliko odredbi koje zapravo mijenjaju cijenu s "besplatne" na "investiciju". Prvo, svi kupci moraju biti spremni renovirati objekte u roku od tri godine od kupovine, a njihov plan renoviranja mora biti odobren prije sklapanja posla. Stare kuće ne moraju nužno ostati privatne rezidencije, ali ih se ne može pretvoriti u pansione, hotele ili druge ugostiteljske objekte kao što su restorani ili prodavnice. Osim toga, kupci moraju položiti depozit od 5.000 eura, odnosno oko 5.500 dolara, koji će se vratiti nakon završetka renoviranja. 

U sličnoj situaciji prije nekoliko godina australijski električar Mark Kopun kupio je kuću na Siciliji za jedan euro, a potom je investirao oko 35.000 dolara u njeno renoviranje, prenosi Fortune. Ipak, to je sasvim razumna suma za istorijsku kuću za odmor u Italiji, tako da ako imate sredstva za projekt i sanjate o ljetnom odmoru na selu u Italiji, vjerovatno će to biti dobra investicija za vas. Možda biste mogli dobiti i povrat svog novca, budući da Cammarata nudi parovima koji kupe jedan od domova bonus u iznosu od 1.000 eura (oko 1.100 USD) ako dobiju dijete u roku od nekoliko godina od preseljenja u ovaj grad.