Istraživači njemačkog Instituta za hemiju Max Planck su napravili sistem ventilacije za učionice i druge prostorije, a koji svako može i samostalno izraditi. Tvrde da sistem doprinosi uklanjanju 90 posto aerosola, odnosno štetnih materija, što je bitno za borbu protiv koronavirusa.

Materijal za izradu ovog sistema je moguće kupiti u trgovinama. Za njegovu izradu u jednoj učionici potrebno je izdvojiti 200 eura. Sistem se testira u školama savezne njemačke pokrajine Rhineland-Palatinate.

Ovaj ventilacioni sistem je osmislio Frank Helleis čija je supruga učiteljica u Mainzu. Direktor škole Mainz-Bretzenheim Roland Wollowski je pristao da ustanova koju vodi bude prva u kojoj će se provjeriti da li funkcioniše sistem.

Sistem je vrlo jednostavan. Iznad svakog stola je postavljen "kišobran" čija je cijev priključena na centralnu cijev koja je provedena do prozora. Na kraju centralne cijevi tj. na prozoru se nalazi ventilator koji odstranjuje štetne tvari iz prostorije.

Helleis je osmislio ovaj sistem kao alternativu onim skupim. Njegova prednost je i ta što troši malo energije. Da bi se samostalno napravio, potrebno je biti malo spretniji, ali je kreirano i uputstvo za izradu.

Helleis je uvjeren da će se ventilacioni sistem koristiti i nakon pandemije koronavirusa, jer otklanja štetne materije među kojima je i ugljendioksid. Nadležni će izvijestiti o rezultatima testiranja sistema, saopćili su iz Instituta Max Planck.