Poznati institut kaže da će 2021. u trendu biti nježno siva i žuta.

Ove nam je godine, metaforički, svima nedostajalo malo više boje. Možda je baš zato Pantone za 2021. predstavio čak dvije. Jednu je nazvao Ultimate Gray, a drugu Illuminating. Siva je opisana kao ona koja je sastavljena od čvrstih elemenata koji su vječni i pružaju snažne temelje, dok žuta označava nešto što je živahno, priziva toplo sunce, osvježavajući zalogaj kiselog limuna i pozitivnu energiju. Obje su blage i umirujuće te vrlo dobro funkcioniraju samostalno, ali i zajedno. Bilo da se radi o enterijerima ili pak odijevanju.

Odluka instituta da dvije naizgled nepovezane nijanse imenuje kolektivnom bojom 2021. godine odgovor je na neviđenu godinu koja je dovela do ovog trenutka. Opisani od strane instituta kao "brak u boji koji prenosi poruku snage i nade koja je i trajna i uzdižuća", Ultimate Grey i Illuminating imaju svaka svoju svrhu.

"Svaka od njih ima svoj vlastiti emocionalni aspekt, siva je ona koja ima veću podršku i čvrstinu, praktični temelj koji nam treba, a žuta se odnosi na nadu, sunčevu svjetlost i dobro raspoloženje," rekla je Leatrice Eiseman, izvršna direktorica instituta.

Cilj odabira boje godine ostaje isti kao i proteklih godina: odraziti kulturu trenutka vremena u kojem živimo.

Retrospektivno, prošlogodišnja boja, Classic Blue – umirujući duboki indigo koji je težio suprotstaviti se strepnjama oko nove decenije – sada djeluje ironično za godinu koja je definisana neizvjesnošću. I boje 2021. godine djeluju sasvim prikladno, dok se pripremamo za doček Nove godine prepune mogućnosti: za vakcinu, za ponovno otvaranje svijeta, za povratak u neki osjećaj normalnosti i priliku za povezivanje.

"Znamo da živimo u neobičnom vremenu", rekla je Pressman. "Bez obzira radi li se o pandemiji ili ustancima širom svijeta, pokušavamo zamisliti budućnost, dok krećemo u ovo sasvim novo vrijeme."