Djelimično uništena Banksyjeva slika prodana je u Sotheby'su u Londonu po cijeni osamnaest puta većoj od one koju je imala prije samo tri godine. To je najskuplja umjetnina prodana na aukciji ikad, piše Bloomberg.com.

banksy

Slika, koja je nazvana 'Djevojka s balonom', bila je spominjana u medijima širom svijeta u oktobru 2018. kad se samouništila neposredno nakon što je prodana u Sotheby'su za oko milion funti. Umjetnik je tvrdio da se radi o podvali, a aukcijska kuća je odbila ikakvu saradnju u tom 'poduhvatu', što je mnoge tada začudilo.

Slika je kasnije preimenovana i sad se zove 'Ljubav je u kanti'. Brzo je postala kulturni fenomen, kazala je Emma Baker, stručnjakinja za savremenu umjetnost.

Procjena je bila da se slika može prodati za cijenu između 4 i 6 miliona funti. Nakon desetak minuta ponuda za prodaju među potencijalnim kupcima, dražbovatelj Oliver Barker je donio odluku o prodaji slike za 16 miliona funti. S dodatnim taksama cijena je na kraju iznosila 18,58 miliona funti.

Prodaja ove slike stiže u vrijeme kad je tržište sve više zainteresirano za Banksyja. Rekord anonimnog umjetnika se skoro udvostručio ove godine, kad je njegovo ulje na platnu djeteta koje se igra s lutkom medicinske sestre-superheroja prodano za 23 miliona funti. Od prodaje slike novac su dobili pacijenti i osoblje bolnice u Southhamptonu.

- Osjećam da je ovo jedan od najznačajnijih događaja u umjetnosti u ovoj zemlji dosad i mislim da nema sumnje da je ovo Banksyjev najuspješniji rad, kazala je Emma Baker o slici 'Ljubav je u kanti', piše Bloomberg.com.