Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije donijelo je prijedloge preporuka za upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

kuhanje

Kada je riječ o domaćinstvima, prijedlozi preporuka odnose se na racionalnije korištenje, prije svega električne energije, piše RTS.

Detaljniji podaci i prijedlozi preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije nalaze se na linku OVDJE, a mi donosimo jedan dio ovog Prijedloga preporuka za preduzimanje mjera u domaćinstvima.

Ušteda na toploj vodi:

  • Korištenje bojlera za pripremu tople vode samo kada je potrebna, termostat bojlera podesiti na temperaturu zagrijevanja do 60 stepeni;

Uštede na rashladnim i grijnim uređajima:

  • Postavljanje frižidera na 4°C, a zamrzivača na -18°C kako bi se obezbijedio optimum u potrošnji;
  • Razumno korištenje grijnih uređaja u svom domu;
  • U toku dana koristiti sunce što više za osvjetljenje kao i za zagrijavanje prostora u grijnoj sezoni, a tokom noći spustiti roletne i zavjese;
  • Ne pokrivati grijne elemente i uređaje namještajem ili odjećom jer na taj način emituju manje toplote.

Uštede kod mašina za pranje veša i suđa:

  • Koristiti mašinu za pranje suđa i veša tek kada je puna, jer je energetski mnogo efikasnije;
  • Izbjegavati sušenje veša u sušilicima već veš sušiti na zraku;
  • Treba koristiti program na nižim temperaturama pranja jer se tako može uštedjeti značajna količina energije.

Ušteda energije kod pripreme hrane:

  • Treba kuhati u poklopljenoj posudi jer se tako štedi do 20% energije, također treba koristiti posude koje su veličinom srazmjerne grijnoj površini kako bi se izbjegao gubitak od 20% energije;
  • Kada voda proključa, jačinu grijanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda da nastavi da ključa. Na ovaj način može se uštedjeti i do 60% energije;
  • Najekonomičnije kuhanje obavlja se u pretis loncu kojim se vrijeme kuhanja i utrošena električna energija smanjuju za dva do tri puta;
  • Isključivanjem rerne 10 minuta prije kraja pečenja može se uštedjeti do 20% energije;
  • Prilikom korištenja rerne, poželjno je što manje je otvarati jer se pri svakom otvaranju vrata rerne izgubi 20% toplote.