Rasparene šoljice iz servisa za čaj iskoristite i napravite divnu lampu koja će na neobičan i lijep način obogatiti dekor vašeg doma.

..................................................................................







 

Korak po korak

Skupite šoljice, tanjuriće i zdjelice koje ćete upotrijebiti za ovaj mali kućni projekat. Isprobajte nekoliko kombinacija slaganja suđa. Za dobru ravnotežu stalka preporučujemo piramidalan oblik – s većim predmetima na dnu, a manjim i lakšim za vrh. Tanjurići imaju zadatak da dodatno ojačaju vezu između ostalog posuđa.

Za naredni korak bit će vam potrebno grlo za sijalicu i kabel sa prekidačem te harfa za lampu i sjenilo. Sve ovo možete kupiti u prodavnici električne opreme. Možete koristiti i dijelove stare lampe, ukoliko su ispravni, što je bolja i jeftinija varijanta.

Šoljicu koja će predstavljati vrh stalka ispunite glinamolom, koji možete kupiti u svakoj knjižari. U njega utisnite kabel s grlom, a nakon toga i harfu sijalice. Ostavite da se stvrdne 24 sata.





Montiranje

Nakon što je proteklo vrijeme potrebno da se glinamol s utisnutom harfom i grlom sijalice stvrdne, možete pristupiti spajanju komada suđa. Za ovaj korak bit će vam potrebno snažno univerzalno ljepilo koje se može koristiti za lijepljenje porculana.

Pri lijepljenju nemojte žuriti. Sačekajte da se svaki komad dobro zalijepi prije nego pristupite dodavanju slijedećeg. Kompletiran stalak ostavite preko noći da se što bolje učvrsti i tek onda dodajte sjenilo lampe na stalak.

Postavite lampu na željeno mjesto tako da je kabel okrenut ka zidu. Dodatno ga možete pričvrstiti s malo providne ljepljive trake za stalak lampe.

Uključite prekidač i uživajte!