Želite li temeljito oprati predmete od stakla kao što su boce s uskim grlom ili staklene vazne, poslužite se trikovima kojima su pribjegavale i naše bake.

.....................................................................................................................

• Svi stakleni predmeti bit će veoma sjajni ako ih potopite u sirće razblaženo s vodom u koje ste dodali i nekoliko komada sirovog krompira.

• Boce u kojima držite ulje očistit ćete bez teškoće ako ih do pola napunite talogom od kafe, a zatim naspete vrelu vodu u koju ste dodali malo sode bikarbone. Ostavite smjesu u boci 24 sata ili duže, zatim promućkajte, prospite tečnost i boca će biti čista.

• Flaše sa uskim grlom očistite tako što ćete u njih ubaciti krompir isjeckan na sitne kockice, kako bi uspio proći kroz grlić boce. Uz krompir dodajte malo vinskog sirćeta, soli i deterdženta za suđe. Ostavite da stoji dva do tri sata, promućkajte, izlijte i dobro isperite vodom.

• Staklene vazne koje su od duže upotrebe postale mutne i neprozirne, očistite hladnom vodom u koju ste dodali malo limunske kiseline.

• Bocu od stakla možete očistiti i ako u nju do pola naspete vodu, ubacite smrvljenu ljusku od jajeta i malo krupne morske soli. Dobro promućkajte i isperite vodom.

Izvor fotografija:

Foto 1

Foto 2