Neiskorišten prostor u vašem domu uvijek možete prilagoditi vašim najmlađim i tako ih naučiti neovisnosti ili kreativnosti.

Jedna od tih može biti i ova viseća stolica koju možete napraviti sami. Nije teško, a postat će vaše omiljeno mjesto za opuštanje, čitanje ili druženje.

Prije realizacije ovog projekta potražite dovoljno izdržljiv materijal tako da mogu i odrasli uživati u odmoru u ovoj stolici.

Evo kako ćete to postići.

 

Potrebni materijal

  • 3 x 7,5 cm hrast je tvrdo drvo i smatra se izdržljivijim od topole
  • 7,62 x 40 cm konopa napravljenog od pletenog polipropilena
  • 2 m običnog platna
  • 80 mm zakačka od nehrđajućeg čelika (može izdržati do 100 kg)
  • 70 mm poveznica od nehrđajućeg čelika (može izdržati do 100 kg)
  • crna fabrička boja
  • četka za farbanje

 

Alati

  • bušilica i svrdlo veličine 1 cm
  • šivaća mašina
  • pegla
  • makaze
  • linijar
  • upaljač

 

Prvi korak

Preklopite platno od dva metra (kao što vidite na fotografiji). Od gornje desne ivice označite 18 cm. Linijarom napravite liniju do lijeve gornje ivice i izrežite. Zatim ponovo otvorite platno.

 

Drugi korak

Savijte gornji rub prema dole na debljinu 1,20 cm i ispeglajte. Ponovo preklopite isto tako i ponovo ispeglajte. Ušijte kao što je na slici. Isto uradite i sa donjim krajem.

 

Treći korak

Okrenite svoje platno za 90 stupnjeva u lijevo, tako da je najduži kraj na desnoj strani. Sada trebate napraviti džepiće za konopac na svakoj strani. Svaki ćošak presavijte na veličinu od 4 cm i ispeglajte ga. Onda presavijte kraj koji nije ušiven na veličinu od 1,20 cm i ispeglajte.

Četvrti korak

Opet preklopite platno na veličinu od 4 cm i izravnajte ga.

 

Peti korak

Napravite šavove duž donjeg ruba kao na slici. Ojačajte početak i kraj nekoliko puta. Isto to ponovite i s druge strane.

 

Šesti korak

Označite 5 i 10 cm od oba kraja vaše drvene šipke i počnite bušiti. Išmirglajte oštre ivice i obojite, ukoliko želite.

 

Sedmi korak

Postavite platno na veliki list kartona, obojite ga i pustite da se osuši. Ponovite isti postupak i sa druge strane (ovo je opciono). Ako koristite materijal sa printom, dobro pazite da je on izdržljiv. Ili odaberite tkaninu koja se koristi za eksterijer.

 

Osmi korak

Zvežite čvor od konopa na jednom kraju vašeg konopca (koji je dužine 40 cm) tako da ostane oko 8 cm na kraju (rep). Istopite kraj tako da se ne razdvaja. Provucite ga kroz krajnju rupu štapa i dalje kroz najširu stranu vašeg platna. Onda zavežite čvor oko 8 cm od drugog kraja (kao na početku). Provucite ga kroz drugi džep. Ukoliko vaše dvije strane nisu jednake, prilagodite čvorove prije nego ih zategnete.

 

Deveti korak

Pronađite centar iznad vaše stolice i zavežite čvor tako da ostane oko 20tak centimetara iznad njega. Zakačite zakačku, a onda i poveznicu, i na kraju okačite je na kuku koju ste pažljivo postavili u gredu na plafonu. Pobrinite se da prilagodite sve čvorove tako da kada sjednete u stolicu, ona stoji ravno.

Kada je postupak završen testirajte vašu stolicu tako što ćete staviti nešto teško na nju kako biste bili sigurni da će izdržati.

Možete postaviti i mekani okrugli jastuk za vaše najmlađe, a visinu možete podešavati ovisno o visini vašeg stropa.

Nadamo se da ćete maksimalno uživati na svojoj stolici koju ste sami napravili.

Izvor