WD - 40 je prilično nevjerovatan proizvod koji možete koristiti na više različitih načina.

.....................................................................................................

Niti jedan dom ne bi trebao biti bez konzerve ove magične tečnosti budući da može biti korišten za podmazivanje metalnih dijelova, čišćenje različitih stvari, pa čak i za pomoć pri otvaranju rajsferšlusa.

Evo i nekoliko manje poznatih upotreba WD-40.

 

Otvaranje rajsferšlusa

Ukoliko imate problem sa otvaranjem rajsferšlusa, WD-40 je odličan način da podmažete zubce i omogućite zatvaraču da glatko prelazi preko njih. Naprskajte manju količinu WD-40 na maramicu i njom pređite preko cijele dužite rajsferšlusa. Lagano povucite zatvarač prema gore i dole dok svi zubci ne budu premazani tečnošću. Ovo bi trebalo olakšati otvaranje rajsferšlusa.

 

Uklanjanje ljepila

WD-40 nije dobar samo za uklanjanje vode, već i za uklanjanje ljepila sa različitih površina. Posebno je koristan ukoliko ljepilo želite ukloniti sa svoje kože, budući da je jako nježan za njenu površinu. Samo nemojte zaboraviti oprati ruke prije nego bilo šta pojedete. WD-40 čak može biti koristan i za uklanjanje ljepila koje se osušilo, budući da će rastvoriti većinu vrsta ljepila.

 

 Uklanjanje masnoće

Ukoliko ste radili nešto na autu ili na bilo kojoj drugoj mašini, onda sigurno imate vrlo masne ruke. Pranje te masnoće običnim sapunom i vodom skoro da je nemoguće. Zato uzmite malu količinu WD-40 i protrljajte ruke. Potom ih isperite vodom i onda operite sapunom.

 

 

Uklonite naljepnice

Papirne naljepnice je užasno teško skloniti bez da oštetite bilo šta odakle ih pokušavate zguliti. WD-40 je savršen za ovo, budući da će rastvoriti ljepilo i početi da otapa i papir. Naprskajte preko naljepnice, ostavite nekoliko minuta i onda je nježno izribajte.

 

Zaštita

WD-40 je savršen za zaštitu različitih stvari. Možete ga naprskati i utrljati u drvene ručke na baštenskom alatu kako bi on trajao duže. Također ga možete koristiti za prekrivanje površine golf palica upravo iz istog razloga.

 

Zaglavljeno prstenje

Ukoliko vam je prsten zaglavio na prstu, onda ćete ga vjerovatno pokušati skinuti puterom, uljem ili čak sapunom. U svakom slučaju, WD-40 je sigurno najbolja stvar koju možete koristiti. Nema mirisa i nije ljepljiv. Dovoljno je klizav da opusti svaki prsten koji se zaglavio na prstu bez da ga morate odsjeći. Mislimo na prsten.

 

Tjeranje osa

Ose ne vole miris WD-40 tako da ga to čini savršenim sredstvom za zaštitu od osa. On također spriječava ose da prave gnijezda u vašoj kući. Naprskajte WD-40 na mjesta gdje bi ose eventualno mogle da se ugnijezde i nemojte brinuti. Bit ćete mirni cijelo ljeto. Vjerovatno ćete postupak morati ponoviti svake godine.

Budući da ima različite uptrebe u domaćinstvu, WD-40 zasigurno zaslužuje mjesto u vašoj kutiji za alat.

 

 

Izvor fotografija

Naslovnica

Foto 1

Foto 2