U vodu stavite malo šećera (on hrani biljku), komadić zdrobljenog aspirina (održava biljku svježijom tako što regulira pH vode i drži ga na dobroj razini) i malo soka od limuna (produžava cvijeću život).

narcisi

Postoji nekoliko pravila kojih se dobro držati želite li da vam narcisi, zumbuli i ostalo proljetno cvijeće u vazi miriše duže. Kao prvo, nemojte pretjerivati s vodom koju stavljate u vazu - dovoljno ju je napuniti do 1/3. Potom je ostavite neko vrijeme na sobnoj temperaturi kako ne bi bila previše hladna.

Skratite stabljike

Cvijeću koje stavljate u vazu svakako nakon kupovine skratite stabljike za oko jedan centimetar i to ukoso - tako će cvijet imati priliku dobiti više vode. Stabljiku ne režite škarama jer je tako prignječite, što nije dobro, već napravite rez nožem.

zumbul

Također, uklonite mu donje listove kako ne bi počeli trunuti u doticaju s tekućinom i tako stvarati nepotrebne bakterije koje cvijeću smetaju. Vodu mijenjajte svaki drugi dan.

Ukoliko u vazu stavljate cvijeće koje ispušta sluz, tada vodu mijenjajte svakodnevno.

Držite vazu na svijetlom mjestu

Želite li se dodatno potruditi za dugovječnost cvijeća, u vodu stavite malo šećera (on hrani biljku), komadić zdrobljenog aspirina (održava biljku svježijom tako što reguliše pH vode i drži ga na dobroj razini) i malo soka od limuna (produžuje cvijeću život).

narcisi2

Nije loša ideja dodati i mrvicu sirćeta jer ima antibakterijsko djelovanje - na litar vode dodajte dvije kašike alkoholnog sirćeta. Sličan učinak ima i dodavanje bakrene kovanice u vodi ili malo soli.

Vazu sa cvijećem držite na svjetlom mjestu, ali izbjegavajte direktno sunce ili mjesta uz radijatore jer će se pupoljci prebrzo otvoriti. Imajte na umu da ga ne biste trebali držati ni blizu voća i povrća, posebno banana, jer tokom sazrijevanja mogu ispuštati etilen koji šteti cvijeću.