Cvijeću koje stavljate u vazu svakako nakon kupovine skratite stabljike za oko jedan centimetar i to ukoso - tako će cvijet imati priliku dobiti više vode. Stabljiku ne režite makazama već nožem.

cvijecevaza1

1. Držite ga dalje od voća

- Neke biljne vrste emitiraju više etilena od drugih. Naprimjer, paradajz, jabuke, banane i kruške, ali i mnogi drugi plodovi, ispuštaju visoku razinu etilena, biljnog hormona koji je važan za dozrijevanje plodova. Kad se jednom nađe u zraku, etilen može daleko putovati, no pritom se rasprši i izgubi dio svoje snage - pojasnila je Caren Chang, profesorica na Univerzitetu Maryland.

- Rezano cvijeće brže propada ako se nalazi pokraj otvorene zdjele s voćem pa ga držite podalje, želite li da vam traje duže - dodala je.

2. Ne stavljajte ga blizu plina

- Prirodni plin i nafta, također, su glavni izvori etilena koji je prirodni nusprodukt izgaranja, što znači da mogu biti štetni za cvijeće. Provedeno je istraživanje na prometnoj autocesti Beltway u Washingtonu koje je otkrilo da su visoke razine etilena iz ispušnih plinova automobila uzrokovale zaostajanje u rastu obližnjih biljaka - kaže Chang.

- Kad je etilen hemijski uklonjen iz okruženja Beltway, biljke su počele izgledati puno bolje. I 1800-ih, kad su ulične svjetiljke gorjele na plin, drveću oko njih je pojačano ispadalo lišće. Stoga, bilo cvijeće rezano ili ne, držite ga podalje od izvora plina, bili to ispušni plinovi automobila, roštilj, kamin na plin, šporet, uljne svjetiljke itd. - dodala je.

Još nekoliko savjeta kako da vam rezano cvijeće u vazi duže traje

Kao prvo, nemojte pretjerivati s vodom koju stavljate u vazu - dovoljno ju je napuniti do 1/3. Potom je ostavite neko vrijeme na sobnoj temperaturi kako ne bi bila previše hladna.

cvijecevaza2

Cvijeću koje stavljate u vazu svakako nakon kupovine skratite stabljike za oko jedan centimetar i to ukoso - tako će cvijet imati priliku dobiti više vode. Stabljiku ne režite makazama jer je tako prignječite, što nije dobro, već napravite rez nožem.

Također, uklonite mu donje listove kako ne bi počeli trunuti u doticaju s tekućinom i tako stvarati nepotrebne bakterije koje cvijeću smetaju. Vodu mijenjajte svaki drugi dan.

Ukoliko u vazu stavljate cvijeće koje ispušta sluz, tada vodu mijenjajte svakodnevno. Želite li se dodatno potruditi za dugovječnost cvijeća, u vodu stavite malo šećera (on hrani biljku), komadić zdrobljenog aspirina (održava biljku svježijom tako što regulira pH vode i drži ga na dobroj razini) i malo soka od limuna (produžuje cvijeću život).

Nije loša ideja dodati i mrvicu sirćeta jer ima antibakterijsko djelovanje - na litar vode dodajte dvije kašike alkoholnog sirćeta. Sličan učinak ima i dodavanje bakrene kovanice u vodi ili malo soli.

Vazu sa cvijećem držite na svijetlom mjestu, ali izbjegavajte direktno sunce ili mjesta uz radijatore jer će se pupoljci prebrzo otvoriti.