window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Bijele plahte s vremenom mogu posivjeti i dobiti pomalo 'isprani' izgled, no dodate li jedan jeftini sastojak u mašinu za veš zajedno s deterdžentom za pranje veša, zablistat će kao su nove.

 bijelaposteljina

Bijele plahte s vremenom će izgubiti sjaj i posivjeti bez obzira na to na kojoj ih temperaturi i koliko temeljito prali. Ako mislite da se to ne može promijeniti bez da ih prije pranja namačete u varkini ili u otopini za uklanjanje mrlja, evo dobre vijest: Postoji rješenje koje košta 2 KM.

- Korištenje varkine pri svakom pranju nije preporučljivo, jer može oslabiti vlakna platna od kojeg je plahta sašivena. To čini tkaninu osjetljivom na habanje i vodi do toga da se plahta lakše podere. Umjesto toga, dodajte u mašinu za veš šoljicu bijelog sirćeta, i to zajedno s deterdžentom i plahta će biti izbijeljena, a sirće je neće oštetiti. Osim toga, puno je jeftiniji od varikine – kaže Elizabeth Shields iz kompanije Super Cleaning Service Louisville. Kad ciklus pranja završi, plahte možete staviti u sušilicu pa osušiti na niskoj temperaturi, ili ih prostrti na konopcu za sušenje, ako vrijeme to dopušta.

- Bijelo sirće ima svojstva prirodnog izbjeljivača i učinkoviti je omekšivač tkanine, tako da će posteljinu ostaviti mekanom i vratiti joj prirodni bijeli sjaj, a pružit će joj i svježinu. Alkoholno sirće uklanja sve neugodne mirise, kaže Shields.

Ako primijetite da plahte i nakon pranja s sirćetom nemaju bijeli sjaj, moguće je da na platnu ima zaostalih 'mucica'. Zato prije svakog pranja prođite posteljinu valjkom za uklanjanje dlačica, što može dovesti do velike razlike.

Istražili smo i još neke savjete koji mogu pomoći da vaše plahte iz mašine za veš izađu s bijelim sjajem: Jedna od alternativa bijelom, alkoholnom sirćetu je sok od limuna. Ocijedite pola limuna i dodajte taj sok u odjeljak s praškom prije nego mašina povuče vodu.

I alkoholno sirće i limunov sok koristite samo na potpuno bijelom vešu, jer će tkanine drugih boja, nakon što se u njima operu, izgledati izblijedjelo. Na sličan način djeluje i boraks, odnosno natrijev tetraborat. Riječ je o prahu koji se dodaje u pranje da bi posvijetlio odjeću i uklonio mrlje. Možete ga dodati u mašinu za veš, zajedno s deterdžentom za pranje.

I ne zaboravite na stari trik naših mama: Kad god je vrijeme to dozvoljavalo, sušile su posteljinu na suncu, jer ga ono također izbjeljuje. No, ne ostavljajte ga dugo izloženog zrakama sunca, jer će se vlakna 'prekuhati' i posteljina postati kruta.