Savjeti Kućne čarolije 17 primjena sode bikarbone u domaćinstvu

Soda bikarbona (natrijev bikarbonat, NaHCO3) je bijeli kristalni prah koji se slabo otapa u vodi dajući slabu lužnatu otopinu. Neizostavna je u svakom domaćinstvu i ima jako široku primjenu – u kuhanju, prirodnoj medicini i čišćenju. Može se kupiti svugdje za sitne novce.

.................................................................................








Ako se pitate na koji način su ljudi čistili i održavali svoje domove prije nego su nas preplavila bezbrojna industrijska sredstva za čišćenje, odgovor potražite u pakovanju u kojem se krije ovaj čudesni prah. Sada je pravi trenutak da se ugledamo na naše bake i počnemo koristiti prirodna sredstva za čišćenje kuće. Tako ćemo uštedjeti novac, zaštititi sebe, svoju porodicu i okolinu u kojoj živimo.

Nabrojat ćemo neke od načina kako uz pomoć sode bikarbone postići da naš dom zablista.

1.    Očistite frižider i zamrzivač tako što ćete na vlažnu krpu nanijeti sodu bikarbonu i obrisati unutrašnje i vanjske površine. Isperite običnom vodom.

2.    Zdjelicu sa sodom stavite u frižider i riješite se neželjenih mirisa namirnica. Mijenjajte je svaka 2 mjeseca.



Očistite rernu

3.    Kod rerne koja se ne održava redovno napravite slijedeće:

Navlažite unutrašnjost. Nanesite sloj sode na stranice i dno i ostavite da stoji 2 sata. Zatim naprskajte rernu alkoholnim sirćetom i ostavite da stoji još par sati. Na kraju isperite običnom vodom.

Kod redovno održavane rerne bit će dovoljno da svaki put nakon upotrebe obrišete unutrašnjost vlažnom krpom uz dodatak sode bikarbone, limuna ili sirćeta. Također posao će vam olakšati i ako na dnu rerne redovno držite komad alufolije koji mijenjate kad se zaprlja.

4.    Pod od keramičkih pločica očistite toplom vodom u kojoj ste otopili pola šoljice sode bikarbone. Za miris dodajte sok od limuna ili par kapi eteričnog ulja.

5.    Mramorne površine možete čistiti otopinom od 3 kašike sode bikarbone i 1 litra tople vode.

6.    Danas je i kupovina svježeg voća i povrća postala opasna i nekad vam se čini da pranje namirnica vodom nije dovoljno. Stavite voće i povrće u otopinu sode i vode pa isperite.

7.    Ustajali miris u bočicama za vodu (kao što su one koje dođu uz bicikl), te u termos- bocama uklonit ćete otopinom sode i vode.

8.    Neugodan miris kante za smeće uklonite tako što ćete po dnu, ispod vrećice, posuti sodu bikarbonu.



Ispolirajte srebro

9.    Sodu možete dodati u deterdžent za mašinsko pranje posuđa.

10.    Kadu, tuš kabinu, umivaonik i WC školjku, koji su redovno održavani, možete vrlo lako i učinkovito očistiti otopinom sode i vode.

11.    Češljeve i četke najbolje ćete očistiti ako ih potopite u posudu sa toplom vodom i sodom i malo šampona. Neka stoji najmanje pola sata pa isperite i posušite.

12.    Srebro možete polirati sodom bikarbonom nanesenom na vlažnu krpu.

13.    U obuću naspite suhu sodu i riješite se neugodnih mirisa. Možete je nasuti u staru čarapu ili napraviti paketiće od tkanine. Također u plakar u kojem držite obuću možete staviti posudu sa sodom.

14.    Unutrašnjost ormara za garderobu očistite mješavinom jedne kašike sode bikarbone, pola šoljice sirćeta i 3 litra tople vode.

15.    Prije usisavanja pospite tepih sodom. Neka malo odstoji pa onda usisajte. Soda će ukloniti neugodne mirise s podnih prostirki. Kao dodatak prije usisavanja tepiha, kroz crijevo usisajte komadić vate natopljen eteričnim uljem.

16.    Dekicu na kojoj spava vaš kućni ljubimac, ponajprije pas, pospite sodom, ostavite da  djeluje pa dobro istresite.

17.    Na dno WC-a od vaše mačke pospite sodu pa naspite malo više pijeska. Savršeno uklanja neugodne mirise!

Sodom možete, jednom mjesečno, uz dodatak par kapi limuna, oprati zube s ciljem izbjeljivanja. Možete je koristiti kao dezodorans – nanesite je ispod pazuha i neugodan miris znoja će nestati. Kašikica sode spasit će vas od želučanih tegoba. Dobro je znati i da pomaže kod uboda komaraca – u debljem sloju nanesite sodu pomiješanu s vrlo malo vode (tako da dobijete pastu) na mjesto uboda.

 

Izvor fotografija:

www.lovefood.com