window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Koliko ste puta napravili razmještaj u dnevnoj sobi i opet niste bili zadovoljni. Kako god biste ga rasporedili, vaša soba je izgledala pretrpano i ne baš udobno.

Pravilan razmještaj na prvi pogled se može učiniti komplikovanim zadatkom, ali sve što vam treba jeste da svoju dnevnu sobu dobro sagledate i da imate na umu određene smjernice koje se tiču položaja vrata i garniture za sjedenje.

 

Položaj vrata

Razmislite o položaju vaših vrata. Ukoliko imate dvoja, prolaz bi trebao biti iza namještaja za sjedenje, a ne između njega, od jednih do drugih vrata. Ukoliko imate samo jedna vrata, najbolje je da prolaz bude direktno do garniture za sjedenje, sve dok imate dovoljno prostora oko i iza nje.

Od velike važnosti je kako postaviti glavni namještaj. Ukoliko vaša sofa nije naslonjena na zid, ostavite minimum 60 cm prolaza iza nje. Nešto manje prostora je potrebno ostaviti između stolica i sofe.


Postavka garniture za sjedenje

Razmislite o razmještaju garniture za sjedenje. Ukoliko imate dug zid, postavite garnituru za sjedenje tako da sofu prislonite uz zid. Promet će se odvijati oko nje. Na ovaj način ćete kreirati centralno mjesto u vašoj dnevnoj sobi. Postavite ostale dijelove na suprotnu stranu sobe okrenute prema sofi.



Ravnoteža u sobi je pod utjecajem postavke namještaja i veličine svakog njegovog komada. Ukoliko su svi veliki dijelovi smješteni u jednom kraju sobe, ona neće biti uravnotežena.