Preseljenje u novi dom obično zahtijeva vrijeme za prilagođavanje. Međutim, sa minimalno uloženim trudom, prelazak iz sigurnog u novi ambijent može proći lagano i ugodno.

Ovaj članak će predstaviti neke dekorativne savjete i trikove koji bi vaš novi dom trebali pretvoriti u oazu relaksacije za sve, kako za vas tako i za vaše goste.

 

Razmišljajte udobno - moderno

Priznajte, ne prođe niti jedan dan a da ne naiđete na nevjerovatne komade namještaja. Fantastična crvena sofa, koju ste ugledali u magazinu za dizajn ili elegantna fotelja iz salona pored kojeg prođete na putu do posla, privukla vas je i odlučili ste da je morate imati.

Međutim, udoban dom nije samo onaj koji lijepo izgleda. Zato kada budete isprobavali sofu za vaš novi dom, zamislite se kako ležite na njoj sklupčani, čitate dobru knjigu ili gledate film, a sav umor polako nestaje. Ukoliko ne možete tako nešto ni zamisliti, onda trebate potražiti drugu sofu.

Idealno, namještaj bi trebao pružiti i komfor i stil. Ako je udobnost ono za čim tragate, napravite mali kompromis kada je estetika u pitanju.

 

Magija dodira

Jedan od najjednostavnijih trikova za veće gostoprimstvo doma je tekstura štofa. Okružite se stvarima koje biste željeli dodirnuti. Vazdušasti ćilimi, hrapave tapete ili glatki drveni namještaj. Sve ovo se može lako uklopiti u modernu sobu čineći je savršeno udobnom.

 

Raznovrstan namještaj za dobrodošlicu

Krupni namještaj može ispuniti prostor, ali on nije uvijek prikladan. Raznolikost je ključ za živahan enterijer, zato se nemojte plašiti da pomiješate stvari različitih stilova i veličine.

Ukoliko smatrate da je sveobuhvatni izgled harmoničan i ugodan za provođenje slobodnog vremena i vaši prijatelji će se sigurno tako osjećati kada vam dođu u posjetu.

 

Dobro iskoristite tople boje

Nije velika tajna da boje imaju sposobnost da izazovu raznovrsne emocije i raspoloženja, čineći ovaj sektor dizajna posebno interesantnim. Trebali biste znati da hladniji tonovi kao što su plava, ljubičasta i tamno zelena, mogu vizuelno povećati sobu, a topliji tonovi kao što su boja breskve, smeđa i crvena mogu učiniti da je prostor kompaktniji i zbog toga više pristupačan.

Samo pogledajte kako ugodno izgleda ovaj enterijer koji je znatno 'smanjen' dodavanjem zastora s uzorcima narandžastog i crvenog cvijeća pored crvene sofe i žutog zida.

 

Povećajte izvore svjetlosti

Ponekad zanemarimo magične efekte koje svjetlo može imati na sobu. Možda se čini čudnim, ali sa odgovarajućim rasporedom soba može izgledati veća, viša ili jednostavno udobnija.

Ukoliko želite smanjiti obim sobe, razmislite o postavljanju nekoliko stolnih lampi po cijeloj prostoriji. Tako ćete dobiti intimniju atmosferu. Plafonsko svjetlo trebate koristiti samo za veća okupljanja i formalnije događaje.

 

Posvetite pažnju detaljima

Male stvari, kao što su svijeće, plišane igračke ili knjige na pravom mjestu mogu stvoriti osjećaj smirenosti. Međutim, pazite, detalji mogu učiniti čuda kada vam dolaze prijatelji. Mnogi ljudi troše vrijeme i energiju čineći svoj dom urednim i praveći savršenu sliku prije dolaska gostiju.

Naravno, čišćenje je dobro, ali imajte na umu da prijatelji dolaze da vas posjete, a ne da istražuju vaš dom. Male stvari poput svježeg cvijeća koje je postavljeno na različitim mjestima u domu, noćni stakleni bokal u spavaćoj sobi i posljednje izdanje njihovog omiljenog magazina na noćnom stoliću, učinit će da se osjećaju kao kod kuće, a ne u super-urednom uglu koji ne smiju pokvariti kada budu izlazili iz kuće.

 

Ambijent

Umirujuća, jazz muzika u pozadini, prigušena svjetlost iz nekoliko izvora, mnoštvo jastučića i fotelja koja omogućava uranjanje u mekoću - samo su neke od ideja koje trebate razmotriti kada budete htjeli praviti gostoprimljivu atmosferu u vašem novom domu.

Dodajte sjajnu svjetlost kamina i vaš prostor je spreman za savršeno ugodno veče.

 

Okružite se stvarima koje volite

Kada planirate useljenje u novi dom, stvari koje volite bi trebale da zauzmu centralni prostor. Vaš dom mora, prije svega, odražavati vas lično, a sve ostalo će doći na svoje mjesto.

Stara kolekcija gramofonskih ploča, slika koju ste napravili na kampovanju u srednjoj školi ili smiješni šeširi koje puno volite - jednostavne stvari koje su vezane za vaše dragocjene uspomene.

Pronađite način da ih ukomponujete s dizajnom vašeg novog doma i vidjet ćete kako prostor brzo poprima vašu ličnost i toplinu.

Izvor