Otkako je objavljen, cijeli svijet je zaluđen knjigom koju je napisala Japanka Marie Kondo. Ovaj misteriozni priručnik za organizaciju pod nazivom "Magija čišćenja koja će vam promijeniti život", prodan je u više od dva miliona primjeraka. Pitate se zašto? Zato što je primjenjiv.

Sve se svodi na jedno pitanje: Da li vas vaše stvari čine sretnima - ili kako to Kondo kaže - da li izazivaju radost? Ako da, onda ih zadržite, kaže ona, a ako ne, riješite ih se. 

Iako vam se čini suviše jednostavnim da bi moglo pomoći ili suviše ludim da bi bilo korisno (kako možete očekivati da vas sve što se nalazi u vašoj kući čini sretnim?), Kondova metoda vam zaista može promijeniti život, ako joj dozvolite.

 

Prvo sortirajte stvari po kategoriji

Najvažnije je da prvo sortirate stvari po kategoriji, ne po lokaciji. Nemojte samo pospremiti svoj ormar, već skupite svu odjeću iz svakog dijela kuće i odložite je na pod. Vjerovatno ćete biti šokirani kad vidite koliko stvari imate. 

Ono što slijedi je čistka. Podignite svaki komad i zapitajte se da li izaziva radost. Ovo može trajati duže nego što mislite i vjerovatno će zahtijevati pauze za užinu, ali nemojte postati nestrpljivi. Ako ovo ispravno uradite, osjećat ćete se lakše, ili kako Kondo kaže - oslobođeno. 


Recite hvala i nastavite dalje 

Najbolji dio njene knjige je savjet kako se nositi sa predmetima kojih se najteže riješiti: stvari zbog kojih se osjećate krivim. Kao što je, naprimjer, haljina koju ste kupili prije nekoliko godina i odjenuli je samo jednom. Zadržali ste je samo zbog toga što je koštala pravo malo bogatstvo. 

Ukoliko se osjećate loše zbog toga što se trebate riješiti nečega, zahvalite mu na ulozi koju je imalo u vašem životu, savjetuje Kondo. 

- Hvala ti što si mi dao radost kada sam te kupila. Hvala ti što si me naučio šta mi ne stoji. - to je otprilike nešto što biste trebali reći predmetu prije nego ga se riješite, savjetuje Kondo. 

Njena metoda je vrijedna pokušaja, zbog promjene stava i smirenosti uma koju vam može donijeti. Čim organizujete svoj život oko svega što vam pričinjava zadovoljstvo i budete se osjećali ugodno što ćete ostatak proslijediti dalje, možete se suočiti sa nagomilanim stvarima u svakom dijelu vaše kuće. 

Ukoliko vam nešto ne donosi radost, nemojte opravdavati njegovo mjesto u vašem svijetu. Samo recite hvala i nastavite dalje.

 

Pokušajte primijeniti ovih 9 savjeta Marie Kondo

1. Sortirajte po kategoriji, a ne lokaciji: Nemojte prvo čistiti spavaću sobu, pa onda dnevnu, pa ostatak kuće. Prvo sredite odjeću, pa knjige, itd.

2. Sredite sve odjednom. Nemojte razvlačiti: Ukoliko budete sređivali pomalo svaki dan, dovest ćete se u situaciju da to radite u nedogled. Sredite sve odjednom i imat ćete sistem koji će vam omogućiti da ostanete uredni. 

3. Podignite svaki komad i zapitajte se: "Da li izaziva radost?"

4. Složite stvari tako da stoje vertikalno: Na ovaj način možete staviti sve svoje majice (ili druge predmete) u ladicu i sagledati ih odjednom, bez da morate kopati kroz gomile tkanina da biste pronašli majicu koju želite. Čarape urolajte kao suši, jer kako kaže Kondo, tada se jedino mogu odmoriti budući da cijeli dan provedu na vašim nogama.

5. Nemojte mijenjati svrhu odjeći: Ne opravdavajte ostavljanje poderane i isprane majice samo zato što mislite da je možete pretvoriti u gornji dio pidžame.

6. Reciklirajte papir: Sve što vam nije važno, bacite.

7. Nemojte držati poklone iz osjećaja krivnje: Nakon što je prošao trenutak radosti darivanja, možete ga proslijediti nekome drugom. Poslužio je svrsi. 

8. Eksperti za odlaganje stvari su osobe koje ih gomilaju: "Pametno" rješenje za odlaganje stvari ne rješava ništa. Nova kutija vas neće učiniti urednim. Držite se krajnje jednostavnosti.

9. Počnite sa onim čega će vam se biti lako riješiti: Ukoliko počnete sa uspomenama ili stvarima za koje vežete funkcionalnu vrijednost, bit će vam teško odrediti da li izazivaju radost. Zato počnite sa predmetima za koje će vam biti jednostavnije da odlučite. Nakon toga ćete biti u mogućnosti da se uhvatite u koštac sa uspomenama.