Svi mi maštamo da imamo svoj kutak u kojem možemo uživati u spokoju, tišini i svom hobiju.

Ukoliko ste sretnici koji u svom domu imaju sobu za goste ili neku drugu sobu koju svakodnevno ne koristite, iskoristite je da kreirate multifunkcionalan i inspirativan prostor za vas i vašu obitelj.

U trenutku kada su vaša djeca već odrasla i spremna da napuste dom i započnu svoj život negdje drugo, a vi niste spremni da ih pustite, pravi je trenutak da se skoncentrišete na sebe. Paradoksalno, roditeljima je teško prihvatiti da njihova djeca (već odrasla) mogu donositi velike odluke.

Taj prelomni trenutak iskoristite da se skoncentrišete na sebe i svoje interese. Šta je ono o čemu ste oduvijek maštali, a nikada niste imali vremena da se tim bavite? 

Nekada dječija soba sada može postati vaš kutak za meditaciju i vježbanje, prostor za šivanje, slikanje ili pak biblioteka i kućni ured.



Naposlijetku, to može biti soba u koju ćete odložiti sve ono što ne može naći svoje mjesto u ostalim prostorijama vašeg doma, a za vas ima veliku emotivnu vrijednost, kao što su foto albumi, kredenac koji ste naslijedili od bake, mamine stare haljine i sl.



Važno je prvo odlučiti se u koju svrhu ćete koristiti prostor koji vam je na raspolaganju, a zatim početi sa raščišćavanjem nepotrebnih stvari. Ukoliko želite namjensku prostoriju, razmislite o preuređenju postojećeg izgleda sobe kako biste prostor učinili što funkcionalnijim. Ukoliko možete, iskoristite neke komade namještaja kojim raspolažete redizajnirajući ih u multifuncionalne predmete, ili im jednostavno dajte drugu svrhu.

2

Zadržite krevet i prostor za odlaganje kako biste u svakom trenutku vaš kutak mogli transformisati u sobu za goste. Koristite police, te moderna i funkcionalna rješenja za odlaganje stvari, da ne biste zatrpali prostor. Važno je da pod prostorije ostane otvoren, jer on čini prostoriju vizuelno većom i funkcionalnijom.


3

Sada kada imate svoj kutak, ostvarite svoje snove!