U svijetu uređivanja enterijera, rad dizajnera je veoma poštovan i cijenjen. Potrebni su stručni savjeti da bi vaš dom izgledao fantastično i funkcionalno u isto vrijeme. Međutim, ne mogu svi priuštiti dizajnera, stoga sami moramo preuzeti taj posao koristeći vlastiti stil i preferencije.

Kako dobiti inspiraciju da se naš dosadni prostor pretvori u lijepo i ugodno boravišno mjesto bez troškova dizajnera?

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći započeti organiziranje i dizajniranje prostora za koji ste prethodno smatrali da mu samo dizajner može pomoći. Slijedite ove savjete i vaši prijatelji vas neće prestati zvati da i njima pomognete oko dizajniranja prostora. Neovisno o tome želite li da vaš dom izgleda kao luksuzni hotel ili obična obiteljska, lijepo uređena prostorija.

 

Časopisi i web stranice pune su inspiracije za uređenje

Svi žudimo za lijepo uređenim enterijerima dok listamo neki dizajnerski časopis ili web stranicu koja će u nama izazvati plamen kreativnosti za koju nismo ni znali da postoji.

Ako već niste počeli stvarati "nadahnjujuću podlogu" za vaš dom, počnite odmah. To je prvi korak ka stvaranju doma kakvog zaslužujete.

Otiđite na dizajnerske web stranice koje vas inspiriraju ili jednostavno zgrabite neke časopise, te zabilježite fotografije koje potiču vašu inspiraciju i uredite svoj dom upravo prema tim fotografijama. Naravno, uz malo vlastitog izbora.

Nakon lova na kreativne fotografije, učinite korak natrag i pogledajte šta ste sve prikupili - fotografije bi trebale ispričati priču o vašem dizajnerskom stilu. Možda budete iznenađeni kakav je to stil.

 

Šeme boja: koristite tri boje ili tri nijanse

Kada već imate početnu ideju, potrebno je odabrati boje, odnosno nijanse. To je najteži dio, jer boja je odraz vašeg ličnog raspoloženja i stvara atmosferu onakvu kakvu sami želite - jedinstvenu. Bez obzira na sve, birajte one boje koje volite.

Nećemo vam reći koju tačno boju trebate odabrati, ali ćemo vam savjetovati da pokušate spojiti tri boje ili nijanse. Jedna glavna boja za zidove, druga za veće komade namještaja kao što su kauči i stolice, i treća je ona koja se nalazi na detaljima kao što je cvijeće, jastuci i ostali ukrasi. Zapamtite da boja utječe na to koliko svjetlosti ćete unijeti u vaš dom.

Recimo da odaberete kombinaciju boja - smeđa, tirkizna i boja mandarine. Nijansa smeđe vjerovatno će biti na zidu, tirkizna će biti na jednom zidu ili na stolicama, a boja mandarine na jastucima i detaljima. Ova formula tri boje djeluje u svakoj kombinaciji. Samo zapamtite da je tri uvijek bolje od dva, dok je soba u jednoj boji dosadna. Da, možete imati sobu u bijeloj boji, ali jedino ako su to tri nijanse bijele boje.

 

Dodajte teksturu svom domu

Tekstura je jednako važna za vaš dom. Pogotovo ako imate sobu u tri nijanse bijele ili sive boje. Soba na prvi pogled može izgledati kao da je u jednoj boji, ali ako bolje pogledate vidjet ćete nijanse jedne boje i različite teksture na tkaninama.

Bijela soba može imati platnene draperije, stolicu prekrivenu plišem, sjajne svilene jastuke ... Svi ovi dodaci sa teksturom ugodni su za oko i stvaraju toplo i ugodno okruženje.

Razmislite o tekstilu koji odgovara vašem životnom stilu. Ako imate djecu i kućnog ljubimca, onda možda ne želite kauč prekriven tkaninom od pamuka. Tamniji kožni namještaj ili moher kauč može zadovoljiti vaše potrebe. Ako žudite za luksuzom, onda razmislite o svilenim draperijama i jastucima.

Bez obzira na vaš stil, pokušajte dodati mnogo tekstila u vaš dom.

 

Dodajte velike komade namještaja

Greška većine vlasnika je što u kuću stavljaju manje komade namještaja. Puno stolica, stolova i ukrasa samo zbunjuje posmatrača. Umjesto toga stavite veliki kauč i dvije stolice sa navlakom koja skriva nogice i jednu ili dvije fotelje. Ovo je samo jedan primjer, ali on vam daje ideju kako napraviti spoj različitih stilova namještaja i veličina tako da soba izgleda uravnoteženo - nije pretrpana, a ni prazna.

Čak i ako uređujete mali stan možete probati ove ideje. Većina dizajnera će preporučiti da čak i najmanja soba ima jedan komad velikog namještaja kao što je veliki ormar ili kauč. Mješavina "veliko i malo" je ključ uspješnog dizajniranja. Ovo pravilo važi i za detalje.

 

Koristite ukrasne zdjele i košare

Dizajneri vole koristiti posude, ukrasne zdjele ili košare. Tako naprave zbirku nekorištenih predmeta koji upotpunjuju vaš prostor. Da bi sve izgledalo glamurozno, dodajte mali zlatni pladanj na vaš stolić ili otoman. Na vrh komode stavite lijepu svijeću, nekoliko knjiga i malu zdjelicu s kamenjem u boji. Nekim će se to činiti neozbiljno, ali zapravo ti su ukrasi imperativ za estetiku.

Ako vam se više sviđa rustikalni pristup domu, onda pokušajte s pletenim košarama. Košare su nevjerovatne male ukrasne igračke koje mogu sakriti puno nereda.

Bit ćete oduševljeni kako ladice u vašem kupatilu mogu uštedjeti prostor. U njih odložite sapune, parfeme, nakit ...

 

Stavite cvijeće u svaku sobu

Stanite u ugao iz kojeg možete vidjeti cijelu prostoriju. Imate osjećaj da nešto nedostaje? U pravu ste. Nedostaje cvijeće. To je detalj koji morate imati u svakoj sobi. Izgleda kao jednostavan savjet, ali dodavanjem cvijetnih aranžmana, živih biljaka i prirodnih predmeta kao što su vaze od školjke ili kamena, dajete završni dodir prostoriji koja kao da kaže "dizajner enterijera je bio ovdje".

Većina dizajnera će vam reći da izbjegavate umjetne cvjetne aranžmane. Ako cvijeće i biljke nisu ono što želite u svom domu, pokušajte s drugim prirodnim elementima poput grančica ili perja grupisanog u velikoj vazi.

Prirodni elementi su završne faze uređenja vašeg enterijera, što će potvrditi mnogi dizajneri enterijera. Ako ne možete unajmiti dizajnera, još uvijek možete učiniti da vaš dom izgleda kao da jeste. Iskoristite sve ove male savjete i trikove kako biste stvorili topao i dobro osmišljen dom. Koristite teksture, boje, velike komade namještaja i prirodne elemente, pa će vaš dom izgledati upravo onako kakvim ste ga zamišljali.

Ukoliko i dalje mislite da vam je potreban dizajner enterijera, uvijek možete kontaktirati Bela Vida studio na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili telefon 033/264 660.

Izvor