Želite li da vaš dom izgleda bogato? Evo savjeta stilista, dizajnera i blogera koji dokazuju da možete imati luksuzan izgled bez da uložite puno novca.

 

Držite ga urednim

"Na nogama sam od 12 do 14 sati. Ponekad u štiklama, što bi trebalo zakonom zabraniti. Stoga je jedina stvar kojoj se unaprijed radujem dolazak kući i uskakanje u krevet sa čistim plahtama. Ima nešto magično u tome da se ušuškam u moj sopstveni, čisti i mekani krevet. To je neprocjenjivo. Ukoliko još dodam svijeće sa mirisom lavande, ja sam sretna, presretna djevojka" - kaže Manvi Drona iz Mochatinija.

 

Koristite lažnjake

"Imam odličan trik uz pomoć kojeg prostor u sekundi učinim luksuznim. Iako volim izgled krznenih deka i prekrivča, ne volim njihovu cijenu i prije bih odabrala vještačko krzno. Zato je jedan od mojih najdražih trikova kupiti dva ili tri prekrivača od vještačkog krzna, sastaviti ih kod lokalne krojačice i voila! Dobili ste prekrivač po mjeri za vaš krevet." - kaže Erica Reitman, Vintage Design.

 

Ne zaboravite mramor

"Volim izgled mramora i ispoliranog bakra, ali ako ga ne možete priuštiti na cijeloj radnoj plohi u kuhinji, zašto ga ne biste unijeli u dijelovima? Kao detalje? Ja imam lampu sa postoljem od mramora koja daje luksuzan izgled mom kućnom uredu." - Camille Styles, blogerica.

 

Budite bakreni

"Stavila sam nekoliko manjih predmeta od bakra na policu koji su dali dodatni sloj luksuza." - Camille Styles, blogerica.

 

Pogledajte u ogledala

"Jedan od načina da vaš dom učinite luksuznim jeste kupovina starih ogledala različitih veličina čije okvire ćete ofarbati u bijelo. Umjesto stavljanja slika, meni su draža ogledala. Okačite ih na zid i soba će odisati luksuzom" - Anthony Baratta.

 

Umjetnine

"Umjetnost je odličan način da vaš prostor učinite luksuznijim i posebnim. Mnogi ljudi bježe od umjetnosti jer ona može biti jako skupa. Međutim, vi ne morate potrošiti malo bogatstvo na umjetnost. Svi moji omiljeni umjetnički radovi su djela prijatelja ili kupljeni na buvljaku. Antikvitet možete uljepšati tako što ćete mu dati novi okvir." Orlando Soria, kreativni direktor Homepolish.

 

Dodajte malo cvijeća

"Stavite detalj u ljubičastoj boji, tulipane ili neko drugo cvijeće, u malu vazu na noćni stolić. To će dati dozu gostoprimstva kakvo srećemo u hotelima." Marisa Marcantonio, Stylebeat.

 

Testirajte svoje metale

"Kada razmišljate o luksuzu, onda morate razmisliti od sjajnim detaljima. Ne zaboravite pravilo "manje je više" uz pomoć kojeg će ovi mali detalji da se istaknu." - Tyler Wisler.

 

Prigušite svjetla

"Na svaki prekidač stavljam regulator svjetla. Također u prostor unosim puno lampi. Prilagođavanjem rasvjete u sobi možete je učiniti ugodnom, romantičnom, opuštajućom i definitivno luksuznom." - Julia Noran, predsjednica i direktorica Editoratlarge.

 

Nemojte ignorisati vaš ulaz

"Ukoliko na samom ulazu imate svježe cvijeće, to će automatski podići raspoloženje vaših gostiju. Ne samo da će dati prekrasan miris prostor, već i dodir boje i prirodnu ljepotu što ništa drugo ne može nadmašiti." - Marisa Marcantonio.