Za kvalitetnu rasvjetu, njenu funkcionalnu a potom i dekorativnu ulogu, potrebno je osmišljavanje prije nego se krene u sam proces izvođenja radova. Naš čitalac susreo se sa pitanjem pravilnog osvjetljenja i potražio pomoć od Vladane Vukolić, stručne saradnice Enterijer.ba. Evo šta mu je Vladana savjetovala za pojedinačne prostorije u domu.

..................................................................................


Prvo da vas pozdravim i da vas zamolim za uslugu a to se odnosi na iznalaženje rješenja u vezi s plafonom kojeg želim dekorisati sa spuštenim stropom u dnevnom boravku, kuhinji i trpezariji. Imao bih želju da nešto uradim na plafonu kako bih uljepšao ambijent za stanovanje te bih vas zamolio da nađete malo vremena i za mene i da pokušate naći rješenje ovog problema.

U nadi da ćete mi što prije udovoljiti, unaprijed vam se zahvaljujem!

Amir

..................................................................................


Poštovani Amire,

rasvjeta u enterijeru svakako obogaćuje prostor i uljepšava boravak u njemu. Pored funkcionalne strane osvjetljavanja prostorija, njena uloga je i dekoracija prostora svjetlosnim efektima i dizajnom rasvjetnih tijela. Jako je bitno da rasvjetna tijela dopuštaju praktičnu manipulaciju, rukovanje kao i da se mogu jednostavno održavati.


Pametno odabrati rasvjetu i prilagoditi je potrebama

Prilikom odabira rasvjetnih tijela morate voditi računa o Vašim potrebama i načinima na koje koristite određenu prostoriju, koliko vremena u njoj provodite i kakve aktivnosti planirate, jer ukoliko se ne izabere adekvatna rasvjeta i način osvjetljavanja, ugodnost boravka u životnom prostoru se ugrožava.

Načini rasvjete mogu biti različiti, ali svakako se razlikuju načini osvjetljavanja radnih prostorija od onih koji se koriste za odmor i opuštanje. Najbolje je rasvjetna tijela organizovati na način da budu fleksibilna i multifunkcionalna. Spoj različitih vrsta rasvjetnih tijela može se iskoristiti za postizanje prave atmosfere, ambijenta.


Dnevni boravak

Neophodno je koristiti više odvojenih i usmjerenih izvora svjetlosti, zbog raznih aktivnosti koje se u dnevnom boravku dešavaju.

U dnevnom boravku, kao i u ostalim prostorijama poželjno je postavljanje centralne rasvjete (odabir efektnog lustera ili plafonjerke) koja će ispuniti osnovnu funkciju svjetla a to je jaka osvijetljenost. Jedno od rješenja je i plafonjerka sa sjenilom od mliječnog stakla, koja ravnomjerno osvjetljava cijelu prostoriju. Kod gledanja televizije najprikladniji su stropni "downlightersi" jer osvjetljavaju samo pod, pa se svjetlost ne reflektira na ekranu. Pokraj televizora možete smjestiti i samostojeću podnu lampu s klasičnim sjenilom. Gledanje televizije s ugašenim svjetlima ne preporučuje se jer zamara oči.


Osvjetljenje detalja

Za odmor i slušanje muzike najprikladnija je prigušena rasvjeta ili obojeno svjetlo. Iznad stolića za kavu postavite viseću svjetiljku manjih dimenzija koja će ga dovoljno osvijetliti, a da pritom svjetlost ne ide u oči onima koji sjede oko stolića. Slike i ostale umjetnine u dnevnoj sobi možete istaknuti usmjerenim snopovima svjetlosti iz rasvjetnih tijela postavljenih na stropu (npr. reflektora ili "downlightera") ili direktno iznad dekorativnog predmeta (npr. specijalna rasvjeta za slike). Želite li osvijetliti predmete izložene u regalu ili na ugrađenim drvenim policama, instališite diskretne izvore svjetlosti ispod svake police ili s obje njihove strane. U slučaju staklenih polica, dovoljan je jedan "downlighter" da ukrasni predmeti zablistaju.






Kuhinja i trpezarija

U trpezariji je, također, neophodno imati jako centralno osvjetljenje, tj. da je snop svjetla usmjeren na sto.

Prigušena intimnija atmosfera dobit će se od sekundarnih izvora svjetlosti koji bi se u Vašem slučaju mogli desiti u kuhinji koja je fizički povezana i sa trpezarijom i dnevnim boravkom. U kuhinji je jako bitno da se osvijetli radni prostor koji se najčešće koristi. Također morate imati jedno centralno osvjetljenje, dok se sekundarno možete poigrati stropnim osvjetljenjem koje bi zbog objedinjenosti prostora u nekim trenucima bilo jedino osvjetljenje, čime bi se dobila intimnijia atmosfera dnevnog boravka. Prilikom postavljanja svjetiljki, bilo bi dobro da se prati forma prostorije koju osvjetljavate, kao i da se napravi modul po kojem se rasvjeta postavlja.






Možete se poigrati raznim bojama i svjetlosnim usmjerenjima, sve u zavisnosti od ambijenta kakav želite da postignete. Naravno, uvijek treba prvo da se ispoštuje funkcionalnost prostora i rasvjete u njemu, a zatim da se kreira ambijent kakav želimo.

S poštovanjem,

Vladana Vukolić, d.i.a

Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.