Milka Slijepčević, stručna saradnica Enterijer.ba, ovoga puta daje savjete vezane za izbor funkcionalnog namještaja i boja za stan nešto manjih dimenzija. Kako je svaki milimetar u ovakvim enterijerima bitan, potrebno je dobro organizovati prostor za udobnost kojoj se teži.

.................................................................................

Poštovanje!

Bio bih Vam zahvalan kada biste mi dali nekoliko savjeta. Naime, zbog prirode posla iz Mostara sam preselio u Sarajevo. Tu sam kupio stančić od 32 m² u novogradnji, u koji bih trebao useliti tokom narednog mjeseca.
Imam nekoliko nedoumica za koje bi mi dobrodošli savjeti stučnjaka.

- Gdje staviti plakar (ormar, regal) u koji bih mogao odložiti odjeću i kako da on izgleda?

- Kakav namještaj odabrati? Zbog nedostatka prostora vjerovatno mi treba multifunkcionalni ležaj i fotelja.

- Koje boje preporučujete?

Dostavljam vam nacrt stana.

U stanu bih boravio ja, uz povremene posjete članova porodice.  Mnogo Vas pozdravljam i zahvaljujem ukoliko biste mi dali savjete.

Sanel

.....................................................................................................

Poštovani,


Prije svega, u ime tima Enterijer.ba, zahvaljujem Vam na ukazanom povjerenju. Vodeći se upitom koji ste poslali, dajem Vam nekoliko sugestija kako da Vaš prostor učinite prijatnim i udobnim ambijentom.

Raspored namještaja u stanu

Draž malih prostora je što se sve nalazi "pri ruci", s tim što je potrebno najbolje moguće iskoristiti sve komade namještaja. Što se tiče ormara za odlaganje odjeće moj savjet je da uzmete neki koji neće u potpunosti zatvoriti zid uz koji je smješten. Prije svega to je komoda na koju možete smjestiti televizor i ostale uređaje i viseći element iznad koji će pratiti element ispod. Nacrt u prilogu pokazuje raspored namještaja, gdje možete vidjeti poziciju ormara, odnosno komode sa televizorom.

Izbjegavajte masivne komade namještaja

Prostor kuhinje i dnevnog boravka možete odvojiti postavljanjem šanka ili malog trpezarijskog stola, dok u hodnik možete smjestiti mali plakar za odlaganje obuće i pojedinih dijelova odjeće.

Što se tiče garniture za sjedenje svakako je preporuka sofa na razvlačenje, opremljena ladicama za odlaganje posteljine, što će Vam dodatno uštediti prostor. Bilo bi dobro da i fotelja ima mehanizam za razvlačenje, jer može poslužiti kao ležaj za goste.

Kod manjih stambenih jedinica najbitnije je da prostor ne izgleda pretrpano, tako da ne treba pretjerivati ni kod izbora više komada namještaja, naročito upotrebe masivnih elemenata, kao ni kod pretjeranog korištenja detalja u smislu slika i ostalih dekorativnih elemenata.

Krem i boja kapućina za zidove


Što se tiče boja, opšte je pravilo da svijetle boje daju utisak većeg prostora i ovim pravilom se možete služiti kako pri izboru boja zidova, tako i pri izboru boja namještaja. To ne znači da morate imati bijele zidove, ali bilo bi poželjno da su obojeni u svjetlije i nježne nijanse, kao što su krem, boja kapućina i njima slične, što će sveukupno stvoriti topao prostor pun svjetlosti. 

Za zidove možete koristiti JUB boje 1014, 1015, od jako svijetlih, te 2021, 2031 koje su nešto jače nijanse. Što se tiče plafona, njega možete ostaviti u bijeloj boji.

Prilažem Vam fotografiju dnevnog boravka u ovim nijansama i nadam se da će Vam moje sugestije biti od pomoći i usmjeriti Vas kod uređenja Vašeg stambenog prostora.

S poštovanjem,

Milka Slijepčević, d.i.a
Stručni saradnik Enterijer.ba