Kako organizovati trpezariju i dnevni boravak u 20 metara kvadratnih, te da li staviti estrih preko greda u zgradi austro-ugarske gradnje, izazov je koji je prihvatila naša stručna saradnica Milka Slijepčević.

.........................................................................................................


Poštovana,

Zamolio bih Vas, ukoliko ste u mogućnosti, da nam pomognete oko ideje kako organizovati trpezariju i dnevni boravak u prostoriji dnevnog boravka od cc20m2. Tlocrt stana na kojem se nalaze dimenzije dnevnog boravka Vam šaljem u prilogu  - dnevni boravak 1 i mala korekcija na slici je da su vrata sa lijeve strane kada se uđe u dnevni boravak zatvorena (zazidana). Dužina dnevnog boravka je 4,90 a širina 4,20.



Još jedno pitanje? S obzirom da je zgrada austro-ugarske gradnje, da li je moguće uraditi estrih preko greda jer ploče nisu urađene?

U nadi da ćete nam odgovoriti srdačno Vam zahvaljujemo i jos jednom šaljemo pohvale za Vaš rad!

Veliko hvala.


.........................................................................................................

Poštovani,

Vodeći se upitom koji ste poslali prilažem Vam varijantu organizacije dnevnog boravka i trpezarije u jednoj prostoriji, što je najčešći slučaj u savremenom stanovanju.

Prijedlog dnevnog boravka

Pod pretpostavkom da će kuhinjski elementi biti postavljeni u prostoriji ispred dnevnog boravka, trpezarijski sto je pozicioniran što je moguće bliže ovim elementima, a shodno Vašoj želji on može biti okrugli, ovalni...

Garnituru za sjedenje sam pozicionirala tako da pri ulasku u dnevni boravak prva zapadne za oko posmatrača, a da istovremeno sjedeći na njoj omogućava vizure ka eksterijeru. Komoda sa policama i TV-om omogućava pravilnu liniju kretanja od ulaza prema prozoru. Ugodnu i specifičnu notu Vašeg doma ćete postići različitim detaljima poput lampi, jastučića, fotografija na zidu i sl.

Ukoliko želite da na neki način odvojite zonu objedovanja od zone sjedenja možete se voditi time da upotrijebite različite boje ili različite završne obrade zidova.

Prilažem Vam neke fotografije za koje se nadam da će Vas inspiristati kod uređenja Vašeg doma.

Za više detalja o dnevnom boravku sa fotografije posjetite ovaj link. Detalje o trpezariji možete pogledati ovdje.

Estrih na podu

Što se tiče estriha na podu, s obzirom da je međuspratna konstrukcija od drvenih greda, moja je preporuka da ne stavljate cementni estrih, koji je zbog agregata i armature težak za ovu konstrukciju. Umjesto toga, možete staviti suvi estrih od gotovih ploča koji, zbog materijala od kojeg je načinjen i male debljine, nije velike težine.


S poštovanjem,


Milka Slijepčević
Stručna saradnica Enterijer.ba