window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Sanja Ibraimović-Ljaić, stručna saradnica Enterijer.ba, za postizanje tople atmosfere doma savjetuje odabir kompatibilnih nijansi, istog tonaliteta. Jednostavnost i čiste linije namještaja mogu pomoći našim čitaocima da dobiju efekat enterijera kakav su zamislili.

.................................................................................

Poštovanje!

Mlada smo obitelj koja gradi kuću, tako da bismo željeli malu pomoć oko uređenja interijera.

Htjeli bismo kombinaciju modernog s klasničnim, domaću atmosferu, pastelne boje.
U prilogu dostavljam fotografije kuhinje kakvu smo zamislili. Sve ostalo bismo htjeli iskombinirati sa boravkom i blagovaonom jer je sve u jednom djelu. Zamisli smo da kada se uđe u tu prostoriju sa lijeve strane bude kuhinja i blagovaona, a dnevna soba s desne. Ali za sve opcije smo otvoreni.

Unaprijed se zahvaljujemo!


S poštovanjem,


Ivana Uremović


.................................................................................

Poštovani,

Spajanjem kuhinje, trpezarije i dnevnog boravka, osim što se stvara jedan zanimljiv prostor, otvara se i mogućnost interakcije, odnosno druženja sa gostima i članovima obitelji tokom boravka u kuhinji.  Međutim, urediti ovakav prostor predstavlja poseban izazov.

Na osnovi koju ste poslali u prilogu može se reći da se radi o prilično zahvalnoj površini prostorije u koju planirate smjestiti ove tri funkcije. To svakako olakšava organizaciju prostora.





Odabir boja

Preporučuje se korištenje različitih boja za svaku od zona zbog vizuelne i funkcionalne podjele. Boje bi trebale biti istog tonaliteta kako bi se izbjeglo stvaranje prejakog kontrasta. Međutim, stil u svim zonama bi trebao biti što sličniji. Naprimjer, ukoliko za dnevni boravak odaberete moderan stil, isto morate uraditi i za kuhinju. Isto važi i za odabir namještaja koji teži tradicionalnom stilu.

Prilikom odabira kuhinje preporučujem neutralne boje, jednostavnost i čiste linije. Najbolje bi bilo odabrati kuhinju u bijeloj ili bež nijansi što će otvoriti prostor i olakšati kombiniranje sa ostalim namještajem.





Isti ambijent, isti detalji!

Ono što će ujediniti sve tri zone je odabir istog materijala (drvo, metal i dr.) koji  služi kao osnova  pojedinačnim komadima namještaja.  Jedinstvu prostora dodatno se može doprinijeti odabirom iste teme prilikom dekoracije prostora.  

Osvjetljenje bi također trebalo biti istog intenziteta, a možete kombinovati viseće lampe iznad prostora za ručavanje ili šanka u kombinaciji sa fiksnim integrisanim u dnevnom boravku.


Organizacija prostora

Najjednostavnije i najzastupljenije rješenje za odvajanje prostora je postavljanje niskog zidića (od opeke drveta, stakla i sl. ) što će jasno podijeliti prostor.

Također, upotreba stakla predstavlja odlično rješenje ukoliko raspolažete manjom površinom.





U organizaciji ovakvog prostora značajan je svaki centimetar, stoga preporučujem postavljanje dominantnog  komada namještaja uz najveći zid kao i korištenje prostora u vertikalnom smislu (visoke police, biblioteka itd.)

Druga opcija je postavljanje kuhinjskog ostrva, što je u novije vrijeme veoma popularno. Ostrvo može biti mnogo zahvalniji element od šanka s obzirom da služi i za odlaganje. Vizuelno dijeli prostor ali ne predstavlja prepreku.





Hvala na ukazanom povjerenju.

Srdačan pozdrav,

Sanja Ibraimović – Ljaić, mr.arh
Stručna saradnica Enterijer.ba

Izvor fotografija

www.omahtrends.com
www.homesickdesign.com
www.coltisorultau.wordpress.com


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.