window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Kako uklopiti ljubičastu i narandžastu u povezanim prostorijama i koje boje iskoristiti kao ”poveznice” u dekoraciji, pitala je naša čitateljka Jelena stručnu saradnicu Sanju Ibraimović-Ljaić. Sanja savjetuje bazu u bijeloj boji i nadogradnju nijansi kroz pojedinačne  detalje.

.................................................................................

Poštovani, imam kuhinju i blagovaonu koje su ofarbane s jedne strane u blijedo narandžastu, a na suprotnoj se nalazi drveni brodski pod.

Vrlo sam zadovoljna, te se po mom osobnom mišljenju boja lijepo uklapa. Međutim, želja mi je napraviti voltu iz kuhinje i blagovone u susjednu prostoriju, te napraviti dnevni boravak. Voljela bih da bude ljubičaste boje. Međutim bojim se da te dvije boje ne idu zajedno.  

Što bi mi vi savjetovali?


Hvala!


Jelena


.................................................................................


Poštovani,

Toplije boje poput narandžaste, žute ili crvene stvaraju razigran i dinamičan ambijent, suprotno od hladnijih boja, stoga njihovim kombiniranjem moguće je stvoriti koloristički sklad i ravnotežu u enterijeru.


Interakcija između dvije prostorije

Budući da želite povezati kuhinju i dnevni boravak voltom, to znači da će ove dvije prostorije biti u interakciji  i „pozadina“ jedna drugoj i svakako je potrebno da budu usklađene.  





U opisu navodite da u kuhinji i blagovaoni dominira blijedo narandžasta boja. Kako biste postigli sklad potrebno je primjereno uvesti  tu boju u dnevni boravak.  To ćete najbolje postići kroz detalje (jastučnice, okvire za slike i dr. asesoare). U svakom slučaju djelujte umjereno.

Izbjegavajte uvođenje ljubičaste boje u kuhinju kako biste zaobišli  stvaranje  jednoličnog ambijenta bez jasne granice između prostorija i njihovih funkcija.


Bijela baza i boje

Ukoliko još uvijek niste odabrali namještaj i boje za dnevni boravak, savjetujem da se držite bijele baze u koju postepeno uvodite željene boje. Bijela kao neutralna boja odlična je podloga za sve ljubitelje raznobojnih enterijera  koji žele izbjeći previše agresivan i neugodan ambijent.





Ukoliko pak želite zadržati ljubičastu kao dominantnu, odaberite nijansu ljubičaste koja značajno teži crvenoj ili plavoj boji.

Plava i narandžasta boja stvaraju komplementarni kontrast koji može biti zanimljiv u enterijeru.





Nadam se da će vam savjeti biti od koristi.

Srdačan pozdrav,

Sanja Ibraimović-Ljaić, mr.arh

Stručna saradnica Enterijer.ba



Izvor fotografija

www.minimalisti.com
www.freshome.com
www-oltisorultau.wordpress.com




I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.