U garsonjeru koja ima 28 m² potrebno je unijeti namještaj, organizovati ga tako da bude prilagodljiv za povremene posjete porodice naše čitateljke i da ostatak vremena bude funkcionalan. Nejra Adilović, stručna saradnica Enterijer.ba pomogla je Naidi savjetima o izboru i rasporedu namještaja u enterijeru.

..................................................................................


Poštovani,

u prilogu se nalazi tlocrt garsonjere kojoj je ukupna površina 28 m². Planira se kupovati novi namještaj. U garsonjeri će živjeti jedna ženska osoba u pedesetim godinama.

Povremeno će joj dolaziti djeca i prijatelji 'na konak' tako da je potrebno organizovati prostor da barem tri osobe mogu spavati.

Htjeli bismo čuti Vaš savjet vezan za raspored namještaja u garsonjeri. Kako možete vidjeti iz tlocrta koji Vam šaljemo, oblik 'glavne' prostorije nije pravilan i na dva zida postoje vrata, što poprilično otežava rješenje rasporeda namještaja.


Kako sam već spomenula, kupit ćemo novi namještaj za opremanje garsonjere. S obzirom na to da nam budžet nije veliki, u ovoj fazi trebamo osposobiti prostor da ima sve neophodne elemente, bez nekih pretjeranih dodataka. Pod tim, otprilike, podrazumijevamo kauč ili kauče (dvosjed, trosjed, ili možda ugao, ali koji će se u svakom slučaju morati razvlačiti radi spavanja i povremenih gostiju), komoda za televiziju, coffee table, ćilim. Također smo planirali kupiti manji trpezarijski sto, u neko skorije vrijeme, pa možda nam možete reći da li bi se taj sto mogao negdje uklopiti.

U gasonjeri za nekoliko dana trebaju da počnu grubi radovi renoviranja, tako da su izmjene još uvijek moguće, mada mislimo da je raspored sasvim O.K. i da ga ne treba mijenjati.

Svaki savjet je dobrodošao :)

Hvala.

Naida Katica


..................................................................................


Poštovana Naida,

prema zahtjevima koje ste naveli ponudila bìh rješenje koje podrazumijeva da sa što manje namještaja dobijete utilitaran prostor, ali ne sa minimalističkim uređenjem, već da, sa odgovarajućim detaljima, Vaš dom učinite ugodnim i toplim za boravak. S obzirom na to da se radi o garsonjeri od 28 m² predlažem Vam da odaberete multifunkcionalan namještaj koji neće zauzimati veliki prostor ali sa kojim ćete dobiti moderan i funkcionalan stan.




 

Multifunkcionalan namještaj

Ulazni prostor upotpunite plakarom za odlaganje jakni, kaputa i obuće. Da biste vizuelno povećali prostor, za fronte vrata plakara odaberite ogledala. Zid možete učiniti zanimljivim sa pločom za vješanje kao što je prikazano na fotografiji ispod.

Dnevni boravak ima površinu od 17 m² i osnovna je prostorija koja treba da zadovolji sve funkcije: odmor, spavanje, objedovanje. Da biste u potpunosti iskoristili ovaj prostor, a da ga ne opteretite namještajem, trebate birati multifunkcionalan namještaj.

Za dnevni boravak odaberite sofu koja je namijenjena za spavanje i sjedenje, sa jednostavnim mehanizmom za razvlačenje. S obzirom na to da vam je potrebno da imate jedan krevet za povremene posjete, to možete riješiti foteljom koja se koristi i za spavanje.


Na suprotan zid postavite komodu za TV i police za knjige, detalje, fotografìje.





Idealan izbor za male prostore je sklopivi sto i stolice sa kojima ne gubite dragocjeni prostor. Ovaj tip stola je idealno rješenje za male prostore kao što je Vaš. Sklopive stolice možete odložiti sa strane ili eventualno zakačiti na zid. Također, možete odabrati i sto koji ima mogućnost podešavanja visine, tako da ga možete koristiti kao klub sto i kao trpezarijski sto.





Ugradbeni plakar i njegove fronte

Logično mjesto za ugradbeni plakar je niša u zidu. S obzirom na činjenicu da je to jedino mjesto za garderobu, unutrašnja organizacija plakara treba biti riješena tako da se maksimalno iskoristi prostor. Za fronte plakara možete odabrati neutralnu boju koja neće biti dominantna i upadljiva. Međutim, neograničen je broj mogućnosti kako da fronte učinite interesantnim, pa kada ih budete birali posvetite malo više pažnje toj odluci.

Nadam se da sam Vam ovim rješenjem pomogla pri uređenju doma.

Srdačan pozdrav,

Nejra Adilović, d.i.a

Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.