Prostor koji posjeduje naš čitalac može da zadovolji potrebe koje on i njegova porodica imaju. Za izraženu želju da dobije mjesto za kamin i mini biblioteku, Nejra Adilović, stručna saradnica Enterijer.ba je ponudila odlično rješenje.

..................................................................................


Poštovani,

vjerujem da ste „zatrpani “ zahtjevima za pomoć, ali Vas molim da mi pomognete savjetima.

Planiram renoviranje prizemlja porodične kuće dimenzija 8x7m. Trenutno stanje sa prostorom je takvo da se prizemlje sastoji od dvije odvojene prostorije od kojih je jedna bila kuhinja i dnevni boravak. Renoviranjem bih od cijelog prizemlja htio dobiti veliki i funkcionalan dnevni boravak, kuhinju sa trepezarijom i špajzom. Naravno sa hodnikom za ulaz.

U okviru dnevnog boravka htio bih postaviti kamin i dio tog boravka da imam za radni prostor i mini biblioteku. Cijena renoviranja nije problem. Srednji zid (vidljivo iz tlocrta) je nosivi zid i meni to stvara najveće probleme. Nije problem izmještanja prozora ili vrata. Inače kuća je porodična u kojoj živi šestočlana porodica (četvero odraslih i dvoje djece). U prilogu Vam dostavljam tlocrt trenutnog stanja.

Sa nestrpljenjem čekam odgovor!

Asmir



..................................................................................


Poštovani Asmire,

prema zahtjevima koje ste naveli i tlocrtu koji ste nam poslali, šaljem Vam rješenje koje će zadovoljiti funkcionalne i estetske potrebe Vašeg prostora.



Glavna ideja

Glavna ideja vodilja je da dobijete jedinstven, prozračan prostor sa što manjim brojem pregrada i da su sve prostorije međusobno povezane.

Da biste organizovali takav prostor potrebno je napraviti vezu dnevnog boravka, trpezarije i kuhinje tako što će se nosivi-pregradni zid na jednom dijelu srušiti prema tačnom statičkom proračunu.





Organizacija prostora

Nova organizacija prostora je ostvarena tako što je prvobitni prostor kuhinje podijeljen pregradnim zidom čime ćete dobiti ulazni hodnik i ostavu koja je direktno povezana sa kuhinjom. Ulazni hodnik možete opremiti cipelarnikom i plakarom za kapute.

Dalje se direktno ulazi u kuhinju “L” oblika koja je otvorena prema hodniku. Kuhinja povezuje dnevni boravak i trpezariju. Kuhinja završava šankom koji čini vezu sa trpezarijom i dnevnim boravkom.

Renoviranjem prostorija ćete dobiti veliku trpezariju i dnevni boravak sa bibliotekom i kaminom kojim ćete oplemeniti Vaš prostor.





Enterijerski detalji

Šank - U enterijeru ima više funkcija: pregradnu, funkcionalnu i dekorativnu. Predstavlja i kutak za objedovanje, ispijanje kafe i druženje. Materijalizacija šanka bi trebala biti u skladu sa materijalizacijom trpezarijskog stola, bilo da se odlučite za drvo ili medijapan.

Kamin je mjesto okupljanja porodice i uvođenjem kamina u enterijer, oplemenjujete prostor. Na tlocrtu možete vidjeti položaj kamina i kako sa lijeve strane možete organizovati biblioteku .





Prostor biblioteke ćete upotpuniti udobnom foteljom i podnom lampom koja će stvarati ugodan ambijent dok čitate omiljenu knjigu. Sjene lampi koje su žućkastosmeđe ili bacaju žuti sjaj, izvrstan su način da dodate sofisticiranost prostoru.





Nadam se da će Vam ovaj savjet pomoći.

Lijep pozdrav,

Nejra Adilović, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Izvori fotografija:

www.housetohome.co.uk
www.slodive.com
www.freshome.com
www.luxury-furniture-design.com

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.