Naša čitateljka Amela useljava se u stan u kojem želi da stvori ambijentalnu atmosferu, ali istovremeno je potrebno da stan bude funkcionalan i za radnu zonu. Savjete i prijedloge dala je naša stručna saradnica Sanja Ibraimović–Ljajić.

.................................................................................

Poštovani,

nađoh vašu stranicu na facebooku i golemo se obradovah jer sam u sosu do guše.

Kupila sam stan i to je baš divna i strašna vijest; mnogo mi je bitno uređenje doma.

Evo nekoliko stvari koje moram uklopiti u 62 m² trenutnog prostora: imam cijeli zid, možda 3 m dužine x 2 m visine knjiga koje moram smjestiti u taj svoj novi dom, bitne su mi boje bež i smeđa (kako kombinirati i koje boje detalja ubaciti).  

Htjela bih da imam šank sa, recimo, dvije barske stolice s divnim pogledom na grad s 11. sprata (kuhinja naručena bijeli bor, približno bež boje). U folu sam feng shuija pa moram da smjestim ribice i sve biljke koje imam. Havarija. To je stan za mene i moju djevojčicu od 7 godina pa bi mi neki prijedlog mini dječije sobe dobrodošao + treba mi preporuka za ugradbene plakare u hodniku koji je otprilike dužine 7 m, od toga bi bilo možda 5 m plakara. Kad naručim te plakare, ostat će mi novca za ništa :) pa bi mi svaki savjet dobrodošao.

Mnogo sam vam zahvalna jer mi je najbitnija stvar da se u svom domu osjećam lijepo. Mrzim tradicionalnost, masivnost, mnogo mi je bitna čistoća pa bi sav namještaj trebao biti lagan za pomjeranje. Volim lepršavost, i ovo mi je idealna spavaća, ali kako da izbijem zid ispod prozora i namjestim ovu sofu s minimalnim ulaganjima?

U dnevnoj, koja mi je i najbitniija s kuhinjom, morala bih napraviti kao odvojeni prostor, tj. dio oko klub stola za sjedenje, kaficu, goste, i dio za rad gdje bih smjestila nekako te knjige. Mnogo radim i od kuće i važna mi je ambijentalnost tu. Rasvjeta također.

Svašta ja nabacah ovdje u minut vremena... elem, unaprijed sam zahvalna za svaku pomoć!


Srdačno,

Amela

.................................................................................


Poštovana,

budući da u prilogu niste poslali skicu ili osnovu stana, pokušat ću da Vam dam nekoliko savjeta i odgovorim na postavljena pitanja, u nadi da ću Vam pomoći.


Dnevni boravak i biblioteka

Prije svega prostor dnevnog boravka podijelite u dvije zone: radnu zonu te zonu za odmor i relaksaciju. Ove zone možete vizuelno razgraničiti tako što ih različito orijentišete. Zonu za odmor možete orijentisati prema izvoru prirodne svjetlosti, dok u radnu zonu uvodite umjetnu rasvjetu. Ambijentalnost i idealne uslove za rad ćete postići kombinacijom različitih izvora svjetlosti od difuznih, usmjerenih pa sve do dekorativnih.





Police za knjige odnosno biblioteku iskoristite kao kvalitetan, ali nenametljiv elemenat u enterijeru. Predlažem da police budu visine od poda do plafona, jednostavne, sa vertikalnim podjelama radi lakše sistematizacije knjiga.

Veoma je važno da police budu dubine do 40 cm i po mogućosti modularne tako da ih možete u budućnosti transformirati .


Ugradbeni plakari

Ugradbeni plakari riješit će Vam mnoge probleme odlaganja stvari, a za najpovoljnije cijene i kvalitet možete se raspitati kod osoba koje su već birale iste.

Tražili ste i savjet vezan za postavljanje sofe ispod prozora te rušenje parapeta. Ukoliko te izmjene utječu na fasadu zgrade, potrebno je prethodno tražiti dodatne dozvole. Kako nemam informacije o Vašem slučaju, nisam u mogućnosti da Vam dajem tačne upute. Alternativno rješenje, koje bi značajno umanjilo troškove jeste postavljanje ladica ili polica ispod površine za sjedenje što će povećati visinu sofe. Na ovaj način zadržavamo postojeći prozor i stvaramo dodatno mjesto za odlaganje.




Floating furniture - namještaj koji "lebdi"

Jedan od načina da postignete osjećaj svježine i razigranosti u Vašem domu je odabir adekvatnog namještaja. Odaberite sofu, ormarić, police koje svojom površinom nisu direktno oslonjene na pod, već podignute na metalne ili drvene oslonce. Ovaj trik će vizuelno činiti prostor prozračnim, a i čišćenje površina ispod namještaja će biti znatno jednostavnije.

Ukoliko ste već odabrali namještaj, moguće je uz minimalne intervencije postići isti efekat.




Boje su u detaljima

Bež i smeđa boja koje ste u tekstu naveli kao bitne mogu biti jako dobra podloga u enterijeru, međutim ukoliko su prezastupljene djeluju monotono. Kako biste uveli dinamiku i dašak svježine u Vaš dom predlažem sljedeće:

•    Unesite boje u enterijer kroz detalje (jastučnice, zavjese, slike, prostirke i sl.)
Na ovaj način možete mijenjati shemu boja kad vam odgovara, pa čak i u odnosu na godišnja doba.

•    Ofarbajte stari namještaj u neočekivanu boju !
Starom, korištenom namještaju možete udahnuti duh modernog vremena ukoliko ga obojite ili presvučete u neočekivanu boju (zelena, plava, narandžasta). Ovo rješenje je jako povoljno i sa ekonomske strane.

Ono što treba svakako izbjegavati je pretjerano sparivanje boja namještaja, zidova i detalja. Sve to može rezultirati stvaranjem bezličnog i monotonog prostora.

Ukoliko ste neodlučni u vezi sa odabirom palete boja, predlažem da se inspirišete nekim motivom, fotografijom ili jednostavno prirodom.





Hvala na ukazanom povjerenju i nadam se da će Vam ovi savjeti biti od koristi.

Lijep pozdrav,

Sanja Ibraimović–Ljajić, mr.arh
Stručna saradnica Enterijer.ba


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.