window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Naš čitalac Alen želi zanimljiv izgled svoje dnevne sobe, ali su mu potrebni savjeti vezani za boje i rasvjetu. Aida Murtić, stručna saradnica Enterijer.ba savjetovala je pravilnu postavku rasvjete i tapete krupnijeg dezena u kombinaciji sa jednobojnim zidovima.

..................................................................................


Treba mi jedan savjet. U planu sam da sređujem jednu sobu i ne znam sam šta da uradim da to bude super. Veličina sobe je 4 x 4 m a visina 2,5 m.

Možete li mi nešto predložiti, kako zidove da uradim, odnosno kojom bojom da ofarbam?
I da mi nešto predložite po pitanju rasvjete.


Hvala unaprijed,

Alen


..................................................................................

Poštovani Alene,

aktuelni trendovi predlažu enterijere neopterećene suvišnim komadima namještaja te stoga i Vama predlažemo da u navedenom prostoru odaberete namještaj jasnih linija, a da naglasak date na neke detalje, poput otvorenih polica, klub stolića, rasvjetnih tijela i sl.


Bitna je uloga rasvjete

Rasvjetna tijela su izuzetno važna u enterijeru i njihovom pravilnom postavkom može se postići kvalitet ambijenta. Centralno postavljeni luster može biti upotpunjen zglobnim lampama postavljenim u uglove prostorije. Ako je luster izražajan, izaberite diskretnu ostalu ambijentalnu rasvjetu i obratno.

Dodatnu udobnost u prostoru mogu stvoriti regulatori jačine svjetla na lampama, pomoću kojih se može prema želji pojačavati ili smanjivati jačina svjetla.


Izaberite tapete krupnog dezena

Što se tiče odabira boje, bijela je ponovo u modi ali je uvijek dobro dopuniti je crnom, crvenom ili ljubičastom. Osim bojenjem, zidove možete dekorisati i tapetama. Npr. jedan zid oblijepite nekom tapetom krupnog dezena, a ostale zidove obojite jednom od nijansi koje se pojavljuju na tapeti. Boje i motivi sa tapete odlično se mogu kombinovati sa dezenima na tapeciranom namještaju, jastucima ili zavjesama.






Aida Murtić, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.