Dom koji je fuzija boja slonove kosti i popularne wenge, tek treba da postane prostor ispunjen još jednim tonom. Potrebna je nijansa koja bi čitavom enterijeru dala završni dekorativni pečat. Da li ta boja može da bude ljubičasta? Odgovor na ovo pitanje dala je arhitektica Bela Vida Studija i stručna saradnica Enterijer.ba – Aida Murtić.

..................................................................................

Poštovani,

s obzirom da trenutno opremamo naš mali stan, molit ću Vas za nekoliko savjeta i odgovora.

Kuhinja je kombinacija boja slonova kost (fronte) i venge boja - radna ploča i ostalo. U takvim bojama bismo radili ostatak dnevne tj. komodu, police, sto, radni sto. Zidovi su bijeli, parket svijetli hrast.

Moje pitanje je: Da li bi se u navedene kombinacije boja uklopila ljubičasta garnitura, trosjed i dvosjed?

Ako ne, možete li predložiti neku drugu boju, a da nije svijetla previše?

Hvala i srdačan pozdrav :)

Adnan


..................................................................................


Poštovani Adnane,

prema Vašem opisu postojećeg i planiranog uređenja, ljubičasta garnitura bi bila jako dobar odabir. Namještaj u ljubičastoj je elegantan i otvara mnoštvo kreativnih mogućnosti.


Svi tonovi ljubičaste

Paleta ljubičastih nijansi je jako velika i kreće se od svijetlih preko koloristički intenzivnih tonova pa sve do zagasitih tonova koji se nalaze u prelazu ka sivim.

Svijetla ljubičasta je romantična dok tamna daje dublji i ozbiljniji ton. U posljednje vrijeme svi ovi tonovi na velika vrata ulaze u enterijere.


Bezbroj mogućnosti za kombinovanje

Wenge boja kao i boja slonove kosti nude jako mnogo mogućnosti za kombinovanje i to upravo sa intenzivnim i vedrim bojama.  

Ukoliko se odlučite da elementi dnevnog boravka budu izrađeni većinom u wenge boji, onda Vam savjetujemo da garnituru za sjedenje odaberete u intenzivnoj fusija (ciklama) boji i dopunite detaljima u bijeloj ili bež boji. 





Spoj boje slonove kosti i tamnoljubičaste

Na drugoj strani, ukoliko u odabiru boja za police, radni sto i sl. bude dominirala boja slonove kosti, bez oklijevanja možete odabrati i elegantnu tamnoljubičastu garnituru. Ovaj balans boja je važan kako prostor Vašeg dnevnog boravka ne biste suviše opteretili tonovima koji su tamni i strogi.





Ukoliko želite povremeno bojom obogatiti svoj enterijer, to jednostavno učinite mnoštvom detalja koje možete mijenjati i dopunjavati ovisno o Vašim željama i potrebama.

Srdačan pozdrav

Aida Murtić, d.i.a

Arhitekta Bela Vida Studija
Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.



Izvor fotografija

www.architechome.com     
www.houzz.com    
www.designersguild.com
www.ligne-roset.de
www.ghoofie.com
www.minimaltrends.com


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.