Adna Ahmedić, stručna saradnica Enterijer.ba savjetovala je već našu čitateljku Amelu o preuređenju stana. Amela joj se ponovo obratila za pomoć, jer ima nekoliko dvojbi vezanih za osvijetljenost stana i sigurnost pregrađivanja rigips-pločama.

..................................................................................


Poštovana,

prezadovoljni smo rješenjem koje ste nam ponudili za naš stan, ali problem nam je grijanje koje je sprovedeno po vertikali, tako da bi izbijanje zida da bi se napravio ulaz za kupatilo, bilo vjerovatno nemoguće.

Zato Vas moram zamoliti za novi savjet i pri tome se iskreno nadam da to nije previše bezobrazno od mene, s obzirom na to da ste nam već jednom pomogli. Razlog zašto se obraćam baš Vama je taj što sam pročitala puno odgovora Vaših kolega u rubrici "Pitajte, odgovaramo" i najviše su mi se svidjela Vaša rješenja, što ste potvrdili i idejom za renoviranje našeg stana. Za to još jednom zahvaljujem!

Sada mi treba Vaša pomoć oko novog modela stana, gdje bi rigips-pregrada u dnevnom boravku došla na dio stolarije između balkonskih vrata i prozora (razmak je 7,5 cm). Da li je to dobro rješenje i koliko je siguran takav način pregrađivanja koji se veže za stolariju? Na koji način bismo mogli povećati svjetlost u dijelu koji bi ostao kao dnevni boravak + trpezarija, jer se bojim da bi taj dio bio malo mračniji, s obzirom na to da bi u tom novom prostoru prirodna svjetlost dolazila od samo jednog prozora i balkonskih vrata koja vode iz kuhinje?

Kako bi bilo najbolje namjestiti stan da se stekne osjećaj prostranosti i koje boje koristiti? U pregrađenom dijelu dnevnog boravka nalazila bi se dječija soba.

Hvala Vam!

S poštovanjem,

Amela

..................................................................................

Poštovana,

zahvaljujem Vam što ste nam se ponovno obratili za pomoć i vrlo rado ćemo Vam pružiti savjete kako bi Vaš dom izgledao onako kako želite.


Termoakustični materijal za bolju zvučnu izolaciju

U zahtjevu ste imali nekoliko pitanja koja se tiču rješenja rasporeda prostorija koji smo Vam ponudili u prethodnom savjetu. Pitanje koje je bilo tehničke prirode jeste da li je sigurno pregradni zid između dnevnog boravka i dječije sobe osloniti na prozorski ram koji je širine 7,5 cm? Pretpostavljam da će taj zid biti od rigips-ploča, koje će se pričvrstiti za čeličnu ili drvenu konstrukciju.

Pri ovakvom pregrađivanju prostorija treba biti svjestan nedovoljne akustičke izolacije, ali se i taj problem može adekvatno riješiti ispunom termoakustičnim materijalom između dvije rigips-ploče.

U ovom odgovoru, nudim Vam nekoliko rješenja, kao i iscrtan Vaš prijedlog za adaptaciju (varijanta 1).

 

Varijanta 1

Ovo rješenje ste mi poslali i odustali od ostalih rješenja, zbog nemogućnosti izmještanja grijnih tijela. Nedostatak ovog rješenja jeste gubljenje dragocjenih kvadrata na hodnik koji vodi prema spavaćoj sobi, u kojem nema prirodnog osvjetljenja. Ovakav hodnik je nefunkcionalan zbog nepovoljne proporcije, smanjenog osvjetljenja i u Vašem stanu bi predstavljao tamni tunel na putu ka spavaćoj sobi.

Prednost jeste vizuelno odvajanje intimne zone stana i iskoristiv prostor za ugradbene ormare.

 

Varijanta 2

U ovoj varijanti je glavni nedostatak ulaz u spavaću sobu koji je direktno iz trpezarije. Međutim, zauzvrat dobijate prostranu kuhinju spojenu sa trpezarijom i ove dvije prostorije čine jedan prirodno osvijetljen prostor bez fizičkih pregrada. Kupaonica je uvećana za prijašnji prostor ostave, a ulaz u kupaonicu je direktno iz ulaznog hodnika.


Varijanta 3

Rješenje je slično prethodnom, a razlikuje se samo u pozicioniranju ostave i kupaonice. Naime, prostori kupaonice i ostave su zamijenjeni, a ulaz u ostavu je iz kuhinje. Kvadratura same ostave nije bitno promijenjena u odnosu na varijantu 1, ali umjesto običnih vrata, tu su sada klizna vrata koja će vam pomoći da maksimalno uštedite prostor.

Također, htjela bih Vam skrenuti pažnju na pregradni zid između ulaznog hodnika i dnevnog boravka. U crtežima se nalazi na udaljenosti 150 cm od ulaznih vrata. Smatram da je to minimum kako ne biste imali nefunkcionalan hodnik i kako biste ga mogli opremiti neophodnim mobilijarom.



Ukoliko budete imali pitanja, molim da nam se obratite kako bismo Vaš dom učinili ljepšim mjestom za stanovanje.


S poštovanjem,

Adna Ahmedić, d.i.a

Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.