I dalje veoma aktuelna ljubičasta privlači dosta pažnje i postaje glavna boja mnogih enterijera. Tako je i naša čitateljka Maja od stručne saradnice Enterijer.ba Adne Ahmedić, dobila nekoliko zanimljivih savjeta o kombinaciji ljubičaste sa ostalim tonovima i o njenom efektu u stanu.

..................................................................................

Poštovanje,

uređujem dnevni boravak, i željela bih na jedan zid staviti tapetu, a zid do njega obojiti u ljubičastu. Tapetu bih također željela u ljubičastim tonovima.

Da li su mi te ideje dobre za dnevni boravak, i koja bi mi preporuka bila od Vas? Na što moram paziti kod odabira tapeta?

Unaprijed zahvaljujem
Lijep pozdrav

Maja


..................................................................................


Poštovana Majo,

prije odgovora na Vaš upit, željela bih da Vam se zahvalim što ste nam se obratili za pomoć u uređenju Vašeg stana.

Ljubičasta je magična i opijajuća boja, boja na razmeđu najtoplije i najhladnije boje, boja uravnoteženosti i duhovnosti. Većim udjelom plave ili crvene, ljubičasta dobija karakterističniju nijansu, pa time i odgovarajući udio svojstava obje boje.

 

Znak otmjenosti i luksuza

Ljubičasta boja se od davnina povezuje s plemstvom, duhovnošću i mistikom. Njenoj toplini nisu odoljeli ni kraljevi niti kardinali, a od davnina je bila znak otmjenosti i luksuza.

Zavisno od udjela plave ili crvene, u ljubičastoj boji koju izaberete, takav ćete dojam postići - mirniji i duhovniji (veći udio plave) ili topliji i raskošniji (veći udio crvene). Ova boja se može međusobno kombinovati u svim svojim nijansama.

Tamnija nijansa je povoljna za spavaće sobe i prostorije za odmor, dok se svjetlija ljubičasta (u kojoj ima dosta crvene) koristi za poticanje dinamike. Ljubičasta u svim svojim nijansama uklopit će se u dnevni boravak, ali i u spavaće i dječije sobe. Na većim površinama povoljna je samo ako vam je posebno draga, inače biste je trebali koristiti isključivo za detalje.





Kombinacija sa inoksom ili bijelim drvetom

Predložila bih Vam da u ovoj boji ne kupujete mobilijar, jer je moguće da ćete nakon nekog vremena poželjeti drugačiji izgled dnevnog boravka. Kod odabira namještaja ili onog postojećeg, uz ljubičastu ide svaki materijal pa čak i plastika. Aluminij ili inoks, kao i bijeli drveni namještaj u kombinaciji ljubičaste izvrsno se spaja i ostavlja dojam romantike.

Svjetlije nijanse mogu se kombinovati zajedno ili u kontrastu boji limete ili žutoj. Hladna svijetloljubičasta na zidovima, zagasitoplave tkanine i golubije siva u kombinaciji daju dojam svježine i smirenja.

Svijetloljubičasta je vrlo diskretna boja, osjetljiva i na najmanje promjene svjetla i teksture. Spojite je s bilo kojom nijansom plave, tamne grimiznocrvene i ružičaste i dobit ćete sjaj luksuza i mistike. Svijetle nijanse ljubičaste neodoljive su u kombinaciji s bojom čokolade i blijedozelenom.





Dekorativni detalji u drugim nijansama

Postavljanje tapeta na zidove je jedan od praktičnijih načina kako da svoj životni prostor osvježite i učinite ga drugačijim. Savjetujem Vam da zidove obojite u svjetliju nijansu ove boje, a tapetu stavite na zid koji nije najveći površinom. Tapete možete postaviti i na više zidova, ali pod uslovom da to bude ukusno i s mjerom, te da ne pretjerujete sa detaljima.

Ukoliko ste voljni eksperimentirati, možete i kombinovati dvije ili tri tapete različitih dezena, ali da međusobno stvaraju zanimljivu formu i samim tim malo umjetničko djelo. Namještaj u nekoj svijetloj boji će se izvrsno uklopiti sa ljubičastom, ali Vam preporučujem da dekorativne jastuke ili druge detalje i ukrase nabavite u svijetlozelenoj ili nekoj drugoj boji koja će Vašem ”ljubičanstvenom” dnevnom boravku podariti šarm i moderan izgled.

Savjetujem Vam da pročitate savjete moje kolegice, koja je na našem portalu pisala o ovoj boji i njenom kombinovanju u enterijeru.


S poštovanjem,

Adna Ahmedić, mr.d.i.a.
Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.



Izvori fotografija


www.luxury-interior.org
www.shelterness.com
www.porterhousedesigns.com
www.homes-design.net

 

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.