U stanu koji ima dvije sobe, dnevni boravak i malu trpezariju, naša čitateljka Rafaela planira da napravi izmjene jer želi nešto veću dnevnu sobu i trpezariju. Kako doći do najboljeg i najfunkcionalnijeg rješenja? Odgovor i pomoć našoj čitateljki dala je Lejla Ćehajić, stručna saradnica Enterijer.ba magazina.

..................................................................................


Poštovani,

molila bih Vas za pomoć oko uređenja stana. Naime, u privitku Vam šaljem tlocrt stana (dvije sobe, dnevni boravak i mala blagovaona). Ja bih htjela dobiti stan sa jednom sobom, većom blagovaonom te dnevnim boravkom, samo ne znam kako?!

Unaprijed zahvaljujem!

Rafaela


..................................................................................

Poštovana,

sa zadovoljstvom ću pokušati da Vam pomognem.

Kako je prostor kuhinje i blagovaonice uglavnom onaj koji okuplja ukućane, ujedno postaje i prostor boravka, druženja te susretanja ukućana. Iz tog razloga mu i treba posvetiti posebnu pažnju.

Jedno od rješenja kako dobiti veću blagovaonicu jeste proširiti je na račun terase. Na taj način dobijate dovoljno prostora da organizujete kuhinju koja je povezana sa blagovaonicom te otvorena prema dnevnoj sobi. Terasu možete djelimično ili u potpunosti zatvoriti, što zavisi od Vaših ličnih potreba ili želja.





Ovakvom intervencijom dobili biste veliku blagovaonicu sa kuhinjom (koja je vizualno otvorena prema blagovaonici) i malim pultom za ručanje. Uređenje enterijera ovakvog prostora je jedna sasvim nova priča te Vam stoga šaljem fotografije kako bi krajnji rezultat mogao izgledati.

Kako dnevni boravak jedinu prirodnu svjetlost dobija neposredno preko terase, bilo bi dobro, ukoliko je moguće, a i s obzirom na orijentaciju, da se iz trpezarije zadrži što je moguće više otvora. Također, veličinu trpezarijskog stola odredite prema Vašim željama. Ukoliko biste odlučili da ipak zadržite dio terase, svakako bi taj dio bio srazmjerno manji.





 

Kako do spavaće sobe sa kupatilom?

Kako ste u mailu napisali, također imate ideju da umjesto dvije manje sobe, dobijete jednu veliku spavaću sobu sa kupaonicom. S obzirom na to da imate jednu kupaonicu, koja bi trebala biti dostupna i Vašim gostima i Vama, jedno rješenje je da joj se pristupa iz ulaznog hodnika.

Ukoliko su Vam instalacije smještene na lijevom zidu, veoma lako biste kupaonicu premjestili u manju sobu te rušenjem desnog zida kupaonice proširili spavaću sobu. Ukoliko vam instalacije nisu pozicionirane kako sam pretpostavila, neophodno je da priključenje na vertikalne instalacije bude što je moguće kraće i da postoji dovoljno prostora ispod poda gdje bi se eventualno mogle smjestiti horizontalne cijevi. Kako vidim, kod Vas već postoji razlika u nivou poda te pretpostavljam da ovo ne bi bio isuviše velik problem.

Naravno, na ovakvu odluku bitno će utjecati i kućni budžet predviđen za adaptaciju. Ovim rješenjem dobili biste veliku kupaonicu, koja nije samo prostor za čišćenje, kupanje i sl. nego i prostor za odmor, relaksaciju, boravak...

U prilogu Vam šaljem slike kako biste kupaonicu mogli urediti, a savjetujem Vam da pogledate i linkove koji su izvori fotografija, možda baš tu nađete inspiraciju za Vaše kupatilo.





Svakako se Vaš prostor može organizirati na mnogo drugih načina, ovo je samo jedan od prijedloga.

Nadam se da sam uspjela odgovoriti Vašem zahtjevu.

Srdačan pozdrav,

Lejla Ćehajić, d.i.a.
Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.



Izvori fotografija

www.cankulagi.com
www.idbest.com
www.archzine.org
www.bloggaplease.wordpress.com
www.furniture.trendzona.com
www.alinskie.com

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.