window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Kuća za odmor treba da predstavlja mjesto izolovano od buke i saobraćaja. Naš čitalac želi da uredi novu terasu na svojoj vikendici, te se za ideju i pomoć obratio Lejli Ćehajić, stručnoj saradnici Enterijer.ba. Lejla je savjetovala dodatak zelenila, funkcionalnog baštenskog namještaja i dodatak tende.

..................................................................................

Pozdrav,

htio bih da uradim novu terasu na vikendici, pa bih zamolio ako imate neki prijedlog kako bi to moglo da izgleda. Otprilike u glavi imam viziju na koji bi to fazon trebalo da izgleda (slika je u prilogu).

Pa ako može neki savjet...

Hvala!

Erol





..................................................................................


Poštovani,

shodno Vašem upitu, pišem Vam nekoliko riječi vezano za uređenje terase. Kako na fotografijama vidim, radi se o vikendici, gdje biste trebali odmarati od svakodnevnog ubrzanog ritma savremenog života, tako da i izgled terase treba biti podređen naprijed rečenom.

Dodati zelenilo

Kako biste od Vaše terase napravili pravu malu oazu za uživanje, neizostavno je na nju ukomponirati zelenilo.

Kada je o zelenilu riječ, jako je bitno koje vrste zelenila trebate postaviti ili u žardinjere ili na pergole koje vidim da ste zamislili na 3D skici. Zelenilo igra veliku ulogu u samom izgledu terase, štiti od sunca, reducira utjecaj smoga i ostalih zagađenja i, naposljetku, štiti i vizualno od možda znatiželjnih pogleda susjeda.

Također, vodite računa i o orijentaciji Vaše terase, tako da shodno tome izaberete zelenilo. Zelenilo ne bi trebalo biti ljeti isuviše dugo izloženo sunčevom zračenju, ali ni biti u potpunoj sjeni. Najbolje je odabir i kupnju zelenila uraditi sistematski i planski, kako bi se ono lako održavalo s obzirom na klimatske uvjete i kako bi imalo duži vijek trajanja.


 

Pažljivo izaberite namještaj

S obzirom i na to koliko vremena provodite na terasi, posebnu pažnju posvetite i odabiru mobilijara, koji treba biti najprije udoban, ali i funkcionalan. Treba biti i otporan na sve temperaturne promjene i vremenske uvjete, a najbolje bi bilo, kako je terasa ipak relativno mala, kada bi bio sklopiv. Tako dobijate mogućnost odlaganja namještaja negdje drugdje, npr. unutar same vikendice.

Kako vidim da ste zamislili terasu u prirodnim materijalima, logičan izbor bi bio i drveni mobilijar.

U prilogu Vam šaljem nekoliko slika mobilijara, kako biste možda dobili neku novu ideju.





Razmislite o tendi

Za izgled terase, također je bitna i adekvatna zaštita od sunca. Jako bi lijepo bilo kada biste za zaštitu iskombinovali i Vaše zelenilo i tendu bijele boje, ili eventualno pastelnih boja. Tako bi terasa dobila više egzotičan izgled. Sama boja terase i fasade ne bi trebala biti isuviše različita od ostatka fasade. Ukoliko biste ipak htjeli da se igrate bojama, učinite to sa detaljima, ili mobilijarom i sl. Imajte na umu da svjetlije boje više otvaraju prostor, vizualno ga povećavaju.

Naposljetku, i odabir podne obloge je jako bitan. Neka ona bude protuklizna te otporna na sve vremenske prilike.

Nadam se da će Vam moj savjet biti od pomoći.

Srdačan pozdrav,

Lejla Ćehajić, d.i.a.

Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Izvori fotografija

www.decodir.com
www.netinterior.net
www.shootgardening.co.uk
www.amazingdecoration.com
www.archigator.com



I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.