Bojenje zidova, kombinacija detalja koja na prvi pogled izgleda kao nemoguća ili dekorativne fototapete – samo su neki od načina kako najbrže i najlakše osvježiti sobu. Upravo je ovakve savjete stručna saradnica Lejla Ćehajić dala našoj čitateljki Antoniji.

..................................................................................


Dobar dan!

Zovem se Antonia i imam jedan mali problem.

Prije 2 godine sam si preuređivala sobu. Zidovi su mi svi bijeli, a namještaj kombinacija tamne ljubičaste i bijele. Malo mi je soba postala dosadna pa sam je htjela nečim oživjeti! Naprimjer, obojat zidove, ali ne znam kojom bojom i slično.

Puno biste mi pomogli kad biste mi odgovorili i dali najbolji savjet!

Hvala puno, pozdrav!

Antonia


..................................................................................

Poštovana Antonia,

nadam se da Vam ovaj savjet stiže na vrijeme da Vam pomogne donijeti najbolju odluku.

Ljubičasta boja se odlično kombinuje sa neutralnim bojama: bijelom, crnom i sivom, tako da kombinacija ljubičaste i bijele predstavlja dobar početak.


Podstaknite kreativnost bojama

Kako se ljubičasta boja može dobiti kombinacijom vatrene i energične crvene, te mirne i hladne plave, upravo ona predstavlja ravnotežu, te može da potakne kreativnost, simbolizuje strpljivost, duhovnost, mistiku.

Jedna varijanta kako da osvježite Vaš prostor je kombinacijom postojeće ljubičaste boje na mobilijaru, sa neutralnim nijansama tamnosive ili bijele na zidovima. Svakako pazite da Vam zidovi ipak ne budu dominantno tamni jer će Vam vizualno zatvoriti i smanjiti prostor. Ovakvom kombinacijom boja možete računati sa elegantnim, modernim štihom koji bi poprimila Vaša spavaća soba.

U prilogu šaljem i nekoliko fotografija prostora koji su uređeni u kombinaciji tih boja te kako bi krajnji rezultat mogao izgledati.





Za hrabre kombinacije – spojite nespojivo

Ukoliko biste pak neku hrabriju varijantu, kombinirajte naizgled nezamislive nijanse. Naglašavam da Vam jedna boja u prostoru treba biti osnovna, dok kontrast trebate postići detaljima. Tako koristite ljubičastu sa narandžastom, zelenom, tirkiznom i sl. Ali jako pažljivo.





Iskoristite dekorativne naljepnice za zid

Naposlijetku, jedno od efektnijih rješenja može biti upravo upotreba naljepnica za zid, koje možete naručiti u različitim dimenzijama, nijansama te prema ličnom ukusu. Postoji čak opcija i da ih sami dizajnirate te naknadno naručite. Tako Vaši zidovi mogu biti zanimljivi, dinamični, a opet jedinstveni. Prednost ovakvog rješenja bila bi eventualno laka promjena izgleda zida bez velikih investicija.





Nadam se da će Vam ovih nekoliko riječi pomoći donijeti konačnu odluku, te svakako pogledajte linkove navedene kao izvore fotografija.

S poštovanjem,

Lejla Ćehajić, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Izvori fotografija
www.scrollmag.com
www.curbly.com
www.smashingtops.com
www.interiordesign-center.com
www.decoratingdesigninterior.com
www.aliexpress.com
www.onlineshopwallstickers.com
www.momoy.com


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.