Naša čitateljka Nermina ima dilemu oko uređenja brvnare – kuće za odmor. Potrebne praktične savjete za nju dala je Biljana Radumilo, stručna saradnica Enterijer.ba, između kojih se izdvaja upotreba prirodnih materijala u uređenju i dekoraciji.

..................................................................................


Poštovana,

prije nekoliko dana tražila sam po internetu praktične savjete za uređenje brvnare - kuće za odmor, čak i na vašoj stranici, ali ništa nisam našla što mi odgovara. Gledala sam Vaše savjete za uređenje koje ste dali za nekoliko klijenata i sviđaju mi se, pa evo odlučih se i ja na taj korak.

Nažalost, ja nemam tlocrt prostorija, ali mislim da to neće biti problem, pokušat ću Vam opisati. Šaljem Vam i nekoliko fotografija izgrađenog objekta.

Brvnarica je dimenzija 6x7m, u sredini se nalazi dimnjak, a sa desne strane kod ulaza je WC dimenzija 2x1.80m, sve ostalo je prazan prostor.

Nadam se da ćete mi bar malo pomoći da dobijem neku ideju oko uređenja i očekujem Vaš odgovor.

Unaprijed hvala,

Nermina


..................................................................................


Poštovana Nermina,

prije svega, zahvaljujem Vam se na ukazanom povjerenju i nadam se da će Vam moji savjeti biti od koristi.

Pokušat ću da Vam dam nekoliko korisnih savjeta za uređenje Vaše brvnare - kuće za odmor.


Prirodni materijali

Enterijer kuće za odmor treba da zrači toplinom i udobnošću. Prilikom uređenja, svakako obratite pažnju na nekoliko elemenata – rustika odiše intimom i toplinom seoske idile, stoga možete zaboraviti na jednostavne i ravne linije savremenog namještaja. Materijali koji se koriste u ovakvim prostorima moraju biti prirodni (namještaj i sav tekstil), idealno od drveta kakvo nalazimo u prirodnom okruženju (bukva, hrast, javor). Drvo kao materijal stvara toplu atmosferu doma i pojačava ambijentalni doživljaj prostora. Upotreba drveta, obogaćena dodatkom kamenih detalja, stvara rustikalnu atmosferu, koja je izuzetno ugodna u vikend kućama u prirodi ili na selu.






Tople nijanse boja

Kada su u pitanju boje, najbolje je opredijeliti se za tople zemljane tonove, sve nijanse smeđe i zelene, u kombinaciji s crvenom, narančastom i žutom. Zidovi su bijeli ili u bojama prirodnog okruženja (bež, zelena, smeđa), a vrlo često mogu biti i obloženi drvetom (svako svijetlo drvo - jelovina, bukva).


Ugođaj kamina

Kamin je svakako neizbježan element. Konkretno u Vašem slučaju (dimnjak je postavljen u sredini kuće) predlažem kamin koji će biti otvoren sa dvije strane tako da će i vizuelno i funkcionalno zadovoljiti potrebe.

Ja sam Vam riješila jednu varijantu funkcionalne organizacije unutrašnjeg prostora, uz to Vam šaljem nekoliko primjera koji Vam mogu poslužiti kao inspiracija.



Nadam se da će Vam ove ideje bar malo pomoći u uređenju Vaše kuće za odmor.

S poštovanjem,

Biljana Radumilo d.i.a.
Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Izvor fotografija

www.kaminihoyan.hr
www.kamin-shop.com.ba
www.webgradnja.hr
www.dom.com.hr

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.