Čitateljka iz Dalmacije zatražila je savjet kako urediti dnevni boravak koristeći hladne boje - sivkastu i lavanda ljubičastu. Do sada je dnevni boravak bio u žutoj, narandžastoj i bijeloj boji. Savjet dala stručna saradnica Ena Pašić.

....................................................................................................................

Poštovani,

Molila bih Vas za pomoć u odabiru boje zidova, tepiha i zavjesa. Naime, do sada sam koristila tople boje za dnevnu sobu (kombinacija žute, narandžaste i bijele), ali bih sada promijenila boje.

Voljela bih promijeniti u hladne boje, a najviše mi se sviđa kombinacija sivkaste i lavanda ljubičaste. Ne volim plavu i zelenu boju. Volim pastelne boje.

Stolić i mali regal su bijele boje visoki sjaj, a kutna garnitura je bež – koža. Soba je dugačka 5m i široka 4 m. U kući živimo muž, dvoje djece koja idu u vrtić i ja.

 

Soba ima jako puno svjetlosti jer je okrenuta na južnu stranu! Voljela bih stvoriti ugođaj topline iako ne znam da li je to uopće moguće uz hladne boje zidova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imamo i klizna vrata na koja bih voljela zalijepiti neke ukrasne tapete.

Unaprijed zahvaljujem i nadam se da sam Vam bar pobliže opisala što bih željela!

Puno pozdrava iz Dalmacije!

Vaša čitateljica Silvija

....................................................................................................................

Draga Silvija,

Hvala na ukazanom povjerenju. Boje koje želite da unesete u vaš dnevni boravak su veoma popularne u modernom dizajnu enterijera i stvaraju osjećaj sklada i harmonije.

Siva boja, kao i bijela, odaje dojam čistoće i može se kombinirati u raznim nijansama.

Siva boja na zidovima dnevnog boravka bila bi savršen izbor i odlično bi pristajala uz vaš moderan, svijetli namještaj.

Boja lavande ili zagasito ljubičasta u ovom kontekstu bi osvježila i oživila prostoriju.

 

Ljubičasta za detalje

Najefektnija je kada se koristi kao sporedna boja, u detaljima. Ako ljubičasta postane dominantna, uvijek postoji rizik da enterijer izgleda prenatrpano.

Sivim nijansama, u kombinaciji sa šarama geometrijskog oblika, savršeno biste upotpunili ambijent.

Kombinacija sive i ljubičaste boje ne mora nužno značiti odricanje od svijetlog i toplog enterijera. S obzirom na to da je dnevni boravak dobro osvijetljen, ne morate se brinuti da li će prostorija izgledati hladno. Ipak budite oprezni sa odabirom nijansi.

Posjetite stranicu Bela Vida galerije

Za inspiraciju vezanu uz boje i namještaj preporučujem Bela Vida stranicu i postavke "Supersize that please", "Pupoljak japanske trešnje", "Lavanda provanse" i "U zagrljaju vanilije".

Izvor slika

Lijep pozdrav,

Ena Pašić, d.i.a.
Stručna saradnica Enterijer.ba