Pricing Table Particle

Quickly drive clicks-and-mortar catalysts for change
 • Basic
 • Standard Compliant Channels
 • $50
 • Completely synergize resource taxing relationships via premier market
 • 1 GB of space
 • Support at $25/hour
 • Sign Up
 • Premium
 • Standard Compliant Channels
 • $100
 • Completely synergize resource taxing relationships via premier market
 • 10 GB of space
 • Support at $15/hour
 • Sign Up
 • Platinum
 • Standard Compliant Channels
 • $250
 • Completely synergize resource taxing relationships via premier market
 • 30 GB of space
 • Support at $5/hour
 • Sign Up

Koje biljke izabrati za vrt vikendice u planinskom predjelu i kako najlakše uklopiti dvorište u cjelokupni pejzaž – samo su neka od čestih pitanja kada je uređenje eksterijera u pitanju. Na upit naše čitateljke odgovara inženjer hortikulture Erdal Ćeman, stručni saradnik Enterijer.ba magazina.

..................................................................................

Pozdrav!

Meni treba kratak savjet koje cvijeće posaditi ispred planinske kuće na 1300 metara nadmorske visine.

Hvala


..................................................................................


Poštovana,

Vaše pitanje je zaista kratko i jasno ali mu nedostaje nekoliko bitnih informacija za precizniji odgovor. Iz tog razloga odgovorit ću Vam uopšteno i nadam se da ćete u odgovoru prepoznati elemente koji Vas interesuju.

 

Koristite biljke iz okoline

Visina na kojoj se nalazi Vaša vikendica je 1300 metara, u planinskom pojasu koji karakterišu kratka ljeta i duge zime i sveukupno oštriji klimatski uslovi. Ono što ne znam su karakteristike tla, ekspozicija - izloženost terena sunčevom zagrijavanju, zasjenjenost terena - da li je objekat u šumi ili na otvorenom položaju, nagib terena, jačina i smjer vjetrova itd.

U suštini najsigurniji način da, u pogledu izbora biljnog materijala, napravite uspješan vrt jeste da koristite biljke koje možete naći u okolini. Ukoliko želite saditi drveće, birate vrste koje možete naći u okolnoj šumi.Ne preporučuje se kupovina drveća u rasadnicima zbog rizika neuspješnog prilagođavanja uslovima sredine ali i zbog mogućeg negativnog utjecaja na bioekološke karakteristike biljne zajednice, specifične za konkretno područje. Ista stvar vrijedi i za grmlje.


Kako do oplemenjivanja prostora?

Trajnice i lukovice su najjači adut u uspješnom oplemenjivanju prostora oko vikendice. Njih je najlakše naći u okolini i prenijeti u vrt koji radite. Grupisanjem istih vrsta pojačavate efekat. Pazite da prilikom sadnje niže biljke stavljate u prvi plan. Pri sadnji i formiranju cvjetnih gredica izbjegavajte pravilne forme, prave linije i slično, kako bi se Vaš vrt u potpunosti uklopio (a ne narušio) u prirodni ambijent.

Dobro bi bilo da tokom sezone pratite razvoj pejzaža i one slike koje Vas najviše dojme prenesete u svoj vrt. Također estetski vrijedne elemente okolnog pejzaža možete naglasiti određenim intervencijama u okviru redovnog održavanja prostora uz vikendicu (košenjem, postavljanjem ograde, slaganjem kamenja i sličnim aktivnostima koje će staviti u fokus detalj koji Vam se dopada).

Od materijala koristite isključivo drvo i kamen (koji možete naći u blizini) kako ne biste naštetili okolnom ambijentu.

Livada u blizini vikendice

Jedan od najljepših detalja planinskog pejzaža su livade. Kroz cijelu sezonu vegetacije, na njima se dešavaju dinamične promjene koje obiluju divnim pejzažnim slikama. Ako imate travnjak oko vikendice, jedan dio možete ne kositi ili rjeđe kositi (dva puta godišnje) kako biste takav prizor imali u neposrednoj blizini. Ukoliko planinski pašnjak imate u perspektivi a zaklanja ga prirodna ili neka druga barijera, uklonite je i učinite takvu pejzažnu sliku dostupnu pogledu iz nekog kutka u kojem volite biti kada se odmarate.

Pri koncipiranju vrta trudite se da utječete na izgled okoliša u najmanjoj mjeri, tek koliko je potrebno da bi Vaš boravak u vikendici bio bezbjedan i ugodan. Takav princip će Vam značajno umanjiti vrijeme koje provodite u radu na uređenju i održavanju, značajno smanjiti troškove te omogućiti da boravak u prirodi zaista bude odmor i relaksacija i punjenje baterija za nove radne pobjede.

Vrtovi izgrađeni ljudskom rukom su uvijek pokušaji imitacije prirode. Ako ste već u prirodi, nemate puno posla, samo uokvirite slike pejzaža koje Vam se dopadaju, udaljene elemente približite Vašem pogledu, sjedite i uživajte.


Nadam se da ste zadovoljni odgovorom!


Srdačan pozdrav!


Erdal Ćeman, dipl.ing.hortikulture

Stručni saradnik Enterijer.ba
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.

Ideje 12 drugačijih ideja za TV zid
Htjeli biste dekorisati zid na kojem stoji TV, a nemate ideju kako to učiniti? Evo nekoliko prijedloga koji vam mogu poslužiti kao inspiracija.
Saznaj više
Dekoracija 7 jednostavnih ideja za ljetnu dekoraciju
Ljetno uređivanje bi trebalo osvježiti vaš dom, a ne zamarati vas dodatnim projektima u vrijeme odmora. Evo nekoliko najjednostavnijih, najbržih i najjeftinijih ideja za ljetnu dekoraciju.
Saznaj više
Ideje 16 najljepših bež dnevnih soba
Bež je neutralna boja koja se odlično slaže sa svim. Ova nijansa se ne koristi samo za dekoraciju, već najčešće da bi naglasila detalje i istakla kontrast.
Saznaj više
Fotogalerija 20 fantastičnih ideja za male kuhinje
Mala kuhinja ima i svojih prednosti: u njoj vam je sve na dohvat ruke. Da biste je učinili još ugodnijom, trebate biti samo malo kreativni.
Saznaj više
Fotogalerija 10 nevjerovatnih građevina koje će svijet uskoro vidjeti
Teško jeste zamisliti, ali u nekoliko narednih decenija vjerovatno ćemo živjeti u futurističkom svijetu koji smo dosad viđali samo u filmovima.
Saznaj više
Uradi sam Police za cipele od iskorištenih gajbi
Umjesto da bacate iskorištene drvene gajbe, napravite nešto od njih. Police za cipele, naprimjer.
Pogledaj ideje
Fotogalerija Šareni stan u Barseloni u kojem su igračke dobrodošle
Nedavno renoviran, ovaj stan u bojama pokazuje nekoliko inspirativnih dizajnerskih elemenata. Projekat nazvan "namještena praznina", realizovan je za mladi bračni par - industrijskog inžinjera i nastavnicu engleskog jezika, te za njihovog četverogodišnjeg sina.
Saznaj više
Ideje Kreativno i funkcionalno uređenje garsonijere
Možete imati mali stan, ali ako ga uredite tako da je udoban i funkcionalan, onda ćete uživati u svakom centimetru njegovog prostora.
Saznaj više
Urbana flora Slonova noga
Slonova noga je prava biljka za ljubitelje cvijeća sa malo iskustva. Poznata još pod imenom nolina, slonova noga potiče s visoravni Meksika i Gvatemale gdje raste potpuno prilagođena dugim sušama i jakom suncu.
Saznaj više