Pricing Table Particle

Quickly drive clicks-and-mortar catalysts for change
 • Basic
 • Standard Compliant Channels
 • $50
 • Completely synergize resource taxing relationships via premier market
 • 1 GB of space
 • Support at $25/hour
 • Sign Up
 • Premium
 • Standard Compliant Channels
 • $100
 • Completely synergize resource taxing relationships via premier market
 • 10 GB of space
 • Support at $15/hour
 • Sign Up
 • Platinum
 • Standard Compliant Channels
 • $250
 • Completely synergize resource taxing relationships via premier market
 • 30 GB of space
 • Support at $5/hour
 • Sign Up

Koje biljke izabrati za vrt vikendice u planinskom predjelu i kako najlakše uklopiti dvorište u cjelokupni pejzaž – samo su neka od čestih pitanja kada je uređenje eksterijera u pitanju. Na upit naše čitateljke odgovara inženjer hortikulture Erdal Ćeman, stručni saradnik Enterijer.ba magazina.

..................................................................................

Pozdrav!

Meni treba kratak savjet koje cvijeće posaditi ispred planinske kuće na 1300 metara nadmorske visine.

Hvala


..................................................................................


Poštovana,

Vaše pitanje je zaista kratko i jasno ali mu nedostaje nekoliko bitnih informacija za precizniji odgovor. Iz tog razloga odgovorit ću Vam uopšteno i nadam se da ćete u odgovoru prepoznati elemente koji Vas interesuju.

 

Koristite biljke iz okoline

Visina na kojoj se nalazi Vaša vikendica je 1300 metara, u planinskom pojasu koji karakterišu kratka ljeta i duge zime i sveukupno oštriji klimatski uslovi. Ono što ne znam su karakteristike tla, ekspozicija - izloženost terena sunčevom zagrijavanju, zasjenjenost terena - da li je objekat u šumi ili na otvorenom položaju, nagib terena, jačina i smjer vjetrova itd.

U suštini najsigurniji način da, u pogledu izbora biljnog materijala, napravite uspješan vrt jeste da koristite biljke koje možete naći u okolini. Ukoliko želite saditi drveće, birate vrste koje možete naći u okolnoj šumi.Ne preporučuje se kupovina drveća u rasadnicima zbog rizika neuspješnog prilagođavanja uslovima sredine ali i zbog mogućeg negativnog utjecaja na bioekološke karakteristike biljne zajednice, specifične za konkretno područje. Ista stvar vrijedi i za grmlje.


Kako do oplemenjivanja prostora?

Trajnice i lukovice su najjači adut u uspješnom oplemenjivanju prostora oko vikendice. Njih je najlakše naći u okolini i prenijeti u vrt koji radite. Grupisanjem istih vrsta pojačavate efekat. Pazite da prilikom sadnje niže biljke stavljate u prvi plan. Pri sadnji i formiranju cvjetnih gredica izbjegavajte pravilne forme, prave linije i slično, kako bi se Vaš vrt u potpunosti uklopio (a ne narušio) u prirodni ambijent.

Dobro bi bilo da tokom sezone pratite razvoj pejzaža i one slike koje Vas najviše dojme prenesete u svoj vrt. Također estetski vrijedne elemente okolnog pejzaža možete naglasiti određenim intervencijama u okviru redovnog održavanja prostora uz vikendicu (košenjem, postavljanjem ograde, slaganjem kamenja i sličnim aktivnostima koje će staviti u fokus detalj koji Vam se dopada).

Od materijala koristite isključivo drvo i kamen (koji možete naći u blizini) kako ne biste naštetili okolnom ambijentu.

Livada u blizini vikendice

Jedan od najljepših detalja planinskog pejzaža su livade. Kroz cijelu sezonu vegetacije, na njima se dešavaju dinamične promjene koje obiluju divnim pejzažnim slikama. Ako imate travnjak oko vikendice, jedan dio možete ne kositi ili rjeđe kositi (dva puta godišnje) kako biste takav prizor imali u neposrednoj blizini. Ukoliko planinski pašnjak imate u perspektivi a zaklanja ga prirodna ili neka druga barijera, uklonite je i učinite takvu pejzažnu sliku dostupnu pogledu iz nekog kutka u kojem volite biti kada se odmarate.

Pri koncipiranju vrta trudite se da utječete na izgled okoliša u najmanjoj mjeri, tek koliko je potrebno da bi Vaš boravak u vikendici bio bezbjedan i ugodan. Takav princip će Vam značajno umanjiti vrijeme koje provodite u radu na uređenju i održavanju, značajno smanjiti troškove te omogućiti da boravak u prirodi zaista bude odmor i relaksacija i punjenje baterija za nove radne pobjede.

Vrtovi izgrađeni ljudskom rukom su uvijek pokušaji imitacije prirode. Ako ste već u prirodi, nemate puno posla, samo uokvirite slike pejzaža koje Vam se dopadaju, udaljene elemente približite Vašem pogledu, sjedite i uživajte.


Nadam se da ste zadovoljni odgovorom!


Srdačan pozdrav!


Erdal Ćeman, dipl.ing.hortikulture

Stručni saradnik Enterijer.ba
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.

Luksuzni domovi Kada Bosanka dizajnira italijansku kuću
- Enterijer je moj život. Nije bilo baš lako doći do ovog nivoa s obzirom da sam iz Bosne, ali uspjela sam - kaže Saška.
Saznaj više
Zanimljivosti Život za dvoje u 18 kvadrata
Stil života i savremene potrebe mladog para okarakterisali su rješenje ove garsonijere koja je minijaturna, moderna i nevjerovatno funkcionalna.
Saznaj više
Ideje 31 način da vašu kuću pretvorite u raj za djecu
Ni kiša ni snijeg neće zaustaviti zabavu. Pogledajte šta možete uraditi za svoju djecu.
Saznaj više
Eko dom Ostvarenje dječijeg sna – kućica na drvetu
Ko od nas nije sanjao da živi u kućici na drvetu? Nije nemoguće! Donosimo vam priču o ekološkoj kućici, koju ćete poželjeti za svoju porodicu, a koju možete smjestiti bilo gdje.
Saznaj više
Uradi sam Osvježite stare abažure na lampama
Svima je povremeno potrebna mala promjena u kućnom dekoru. Zato često premiještamo namještaj ili sami dekorišemo stare predmete.
Saznaj više
Fotogalerija Djevojčice vole ljubičasto
Hej, drage djevojčice! Ukoliko tražite kako urediti svoju sobu u vašoj novoj kući, ili renovirati staru, na pravom ste mjestu.
Saznaj više
Ideje Najbolje dnevne sobe u 2016. godini
Budući da je ova soba centar aktivnosti, zahtijeva dizajn koji je funkcionalan, lijep i u kojem ćete se osjećati ugodno.
Saznaj više
Urbana fauna Nekada spavao na sarajevskom parkingu, a sada u krevetiću trogodišnje Mie iz Njemačke
Iako je ostao bez jedne noge, nekoliko mjeseci je uspio preživjeti na ulici. Krio se između auta na parkingu u sarajevskom naselju Dobrinja i strpljivo čekao da ga Branka Vukić nahrani. Samo bi se izvukao ispod auta, mjauknuo i sjeo na svoju desnu nogu. Sasvim dovoljno da dobije sve što želi.
Pogledaj ideje
Život u malom Potpuno funkcionalna kuća od 7 kvadrata
U srcu Rima, samo dva koraka od Trga svetog Petra, nalazi se mala kuća. Sagrađena u 18. vijeku, dugo je zjapila prazna, dok Marco Pierazzi, arhitekta i dizajner, nije odlučio da je kupi 2010. godine. Tada je prostor doslovno preporodio. Kuća veličine 7 kvadratnih metara postala je potpuno funkcionalno mjesto za život.
Saznaj više