Ukombinovati kvalitet, funkcionalnost, želje i mogućnosti uvijek je pravi izazov prilikom renoviranja. Naša čitateljka želi da izabere parket i stolariju koja bi bila u tonovima smeđe, ali ipak želi stručno mišljenje arhitekte. Gorana Pašalić, stručna saradnica Enterijer.ba odgovorila je na upit i dala nekoliko zanimljivih savjeta.

..................................................................................

Poštovani,

trebam adaptirati stan u potpunosti. Htjela sam uraditi unutrašnju i vanjsku stolariju u bijeloj boji a parket u boji hrasta. Međutim, u zgradi u kojoj je stan svi prozori su tamnosmeđe boje (palisander). To, naravno, podrazumijeva i da moja vanjska stolarija bude u toj ili sličnoj boji. S obzirom na to da želim da zidovi stana i namještaj budu u kombinaciji bež i smeđe boje, interesuje me koju boju vanjske i unutrašnje stolarije, kao i parketa biste Vi preporučili?


Hvala unaprijed,


Elvira Zvrko


..................................................................................

Draga gospođo/gospođice Elvira,

s obzirom na to da ste na neki način uslovljeni time da stolarija svana bude tamnosmeđe boje, a Vi želite bijelu, preporučujem Vam da razmotrite mogućnost ugradnje stolarije u dvije boje - bijela iznutra, a smeđa svana.  

Jedna od firmi koja nudi ovakvu PVC stolariju jeste i „SAPLAST“ d.o.o. Sarajevo. Pogledajte na ovom linku kako to izgleda. Između vrsta i boja koje imaju u ponudi, ukoliko ste u prilici, vjerujem da biste mogli odabrati odgovarajuću. Ako ne želite PVC stolariju, možete razmotriti i kombinaciju aluminij–drvo u odgovarajućim bojama.


Za stolariju ”wenge” nijansa, za parket - izbijeljeni

Osim bijele stolarije, uz kombinaciju boja koju ste zamislili – bež i smeđa (pretpostavljam tamnosmeđa) uklopila bi se, naravno, i tamnosmeđa stolarija („wenge“ boja drveta). Ono što bi možda najmanje išlo uz Vašu kombinaciju jesu crvenkaste nijanse (cherry, mahagoni i slično).

Hrastov parket, sa prirodnim izgledom hrasta, osim što je kvalitetan, uklapa se u kombinaciju boja koju ste zamislili. Osim boje hrasta, uz bež i smeđu, veoma dobro bi se uklapale i svjetlije nijanse parketa – javor, jasen i slično. Ukoliko želite kvalitet hrastovog parketa, a svjetliju boju – možete postaviti tzv. „bajcani“ ili izbijeljeni hrastov parket. Svijetla nijansa poda sigurno bi prostor učinila prozračnim i vizuelno većim.  


Tapete su uvijek dobro rješenje

Ukoliko prostorije u stanu nisu mnogo prostrane, prilikom bojenja zidova zadržite se na bijeloj ili bež, a tamnosmeđu namijenite za neke komade namještaja. Ako Vam se bijeli i bež zidovi učine pomalo monotonim, ono što će unijeti živosti su, recimo, tapete. Dezeni sa diskretnom sedefastom ili zlatnom bojom, osim živosti, unijet će i dašak luksuza i elegancije u Vaš dom.                                    

Ako ne želite tapete, svakako Vam preporučujem da kombinaciju bijelo-bež-smeđe „otvorite“ nekim jače obojenim detaljima i dezenima – jastučići, prekrivači, prostirke, lampe, zdjele i slično, lako se mijenjaju, a upotpunjuju krajnji izgled Vašeg prostora. Na fotografijama možete vidjeti neke zanimljive enterijere u sličnim bojama kao što biste Vi željeli.  






Srdačan pozdrav,

Gorana Pašalić, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba



I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.