Kako kvalitetno i funkcionalno organizovati stan za petero, a u kojem je do sada živjelo četvero ljudi? Kako dodati jednu sobu, a da ona ne naruši organizaciju ostatka stana? Dva rješenja dala je stručna saradnica Enterijer.ba Gorana Pašalić.

............................................................................................................................................................................

Poštovani,

Naišao sam na Vašu stranicu na internetu. Trebao bi u postojećem stanu dodati još jednu sobu te Vam šaljem nacrt u Autocadu sa svim potrebnim mjerama i podacima. Radi se o stanu u kojem boravi četvero ljudi. Soba nam je potrebna jer će nas uskoro biti petero. Pridružit će nam se jedan stariji član obitelji.

Mislili smo pregraditi dnevni boravak ili dio kuhinje, ali nismo sigurni stoga tražimo stručni savjet.

Bio bih Vam vrlo zahvalan kada biste mi poslali neke vaše primjere i rješenja.

Unaprijed zahvaljujem na uloženom trudu i razmatranju ove molbe.

Srdačan pozdrav

Domagoj Blažević

............................................................................................................................................................................

Poštovani gospodine Blažević,

S obzirom na Vaš specifičan zahtjev i osnovu vašeg stana, vjerujem da će Vam konkretan prijedlog rekonstrukcije prostora mnogo više pomoći od uopštenih primjera i savjeta.

Za vas sam pripremila dvije varijante osnove na kojima ćete vidjeti dva pristupa kako dobiti još jednu sobu u vašem stanu.

Prva varijanta je ono što se prvo nameće kao najlogičnije rješenje: kuhinju izmjestiti na desno, u unutrašnjost stana, a na tom mjestu predvidjeti sobu, dimenzija dovoljnih za jednu osobu. Nova soba bi imala zasebnu lođu i dovoljno prirodnog svjetla.

Ova varijanta zahtijeva izmještanje instalacija i malo obimnije radove, ali se tim dobija jedno dobro rješenje. Jedina nepovoljnost u ovoj varijanti jeste to što se u novu sobu ulazi direktno iz dnevnog boravka, ali s obzirom da se radi o stanu, takav raspored je inače teško izbjeći.

Druga varijanta predstavlja malo moderniji pristup. S obzirom da nisam imala podatke šta se od postojećih zidova može ukloniti, te šta su konstruktivni elementi, pokušala sam na osnovu pretpostavke osmisliti jedan moderan životni prostor po principu "loft" dizajna.

U ovoj varijanti dnevni boravak, kuhinja i prostor za trpezarijski sto su spojeni u jedinstven prostor koji nije striktno odvojen od hodnika i ulaza u stan. Nova soba pozicionirana je pored kupatila, a u nju se ulazi iz garderobe, koja je također nova prostorija. Ovaj koncept Vam može poslužiti kao polazna osnova od koje ćete dalje razviti ideju rekonstrukcije vašeg stana po principu lofta, a imajući u vidu postojeće stanje i konstruktivne zahtjeve.

Nadam se da će Vas moji prijedlozi uputiti dalje u konačno rješenje rekonstrukcije vašeg stana.

Lijep pozdrav,

Gorana Pašalić, d.i.a.
Stručna saradnica Enterijer.ba