Kako urediti dnevni boravak od 16 kvadrata? Izaberite odgovarajuće boje i materijale, kako biste postigli vizuelno osjećaj prostranosti. Na upit naše čitateljke odgovara stručna saradnica Enterijer.ba magazina, Gorana Pašalić, mr.arh.

.......................................................................................................

Molim Vas za pomoć pri uređenju dnevnog boravka u prostoru od 16 kvadrata,. Više ne znam što da učinim. Hvala puno!

Pozdrav,


Zorica Zorkić

.......................................................................................................

Draga gospođo Zorice,

Prije svega, želim da napomenem da, pri uređenju dnevnog boravka kod manjih stanova, bitno je da se prostor ne zatrpa, te da bojama i materijalima postignete vizuelno osjećaj veće prostranosti.

Na osnovu fotografija koje ste nam dostavili, vidim da već otprilike znate gdje ćete smjestiti garnituru za sjedenje, te da imate, ako me fotografije ne varaju, interesantna umjetnička djela, koja biste mogli postaviti na zid iza garniture. Ispred garniture možete postaviti jednostavnu nisku komodu za TV. Moja preporuka je bijela boja, da biste ju učinili što neutralnijom. Prozor na čeonom zidu možete zaštititi paketo zavjesom, koja će osim vizuelne barijere služiti i kao zaštita od sunca.

1

Ukoliko u stanu imate mnogo knjiga, sitnica i sličnih stvarčica, za koje ne znate gdje ih smjestiti, moj prijedlog je da ispod prozora napravite ugradne otvorene ili zatvorene police visine do prozora, koje bi služile za odlaganje takvih stvari. Ovakva polica Vam neće oduzeti mnogo prostora, a svakako će upotpuniti izgled zida na toj strani.

5

Dio zida lijevo od prozora možete ispuniti fotografijama uramljenim u nekoliko manjih okvira, što će na neki način predstavljati kontrast velikim formatima iza garniture. Desno od prozora smjestite saksije sa lijepim kućnim biljem, jer zelenilo će svakako osvježiti prostor. Ostale detalje odaberite u skladu sa onim što već imate.

Sivu i crnu boju garniture, te smeđe nijanse tepiha uvijek možete „razbiti" detaljima u nekoj malo jačoj boji, a moja preporuka je svakako zelena, ili tirkizna, ili oker...

6

Na crtežu koji Vam šaljem imate prikazan raspored kakav bih Vam predložila. Sigurna sam i da će Vam neke od ideja sa dostavljenih fotografija biti odlična inspiracija za dalje uređenje.

osnoval

2

3

7

8

Srdačan pozdrav,

Gorana Pašalić, mr.arh.
Stručna saradnica Enterijer.ba

Izvor fotografija
www.decor.com
www.pinterest.com
www.vintiquitiesmuse.blogspot.com